Soft Power – Brink of Extinction

[RR GEMS, 2020]

Εισαγωγή: Παναγιώτης Σταθόπουλος

Από το όνομα που επέλεξαν να εκπροσωπεί τη δραστηριότητά τους, οι Soft Power δήλωσαν άμεσα και ευθέως τις προθέσεις τους: να φτιάξουν μια μουσική που ακούγεται δυναμική μέσα στο απαλό της ίχνος. Στο δε, προ τριετίας, ντεμπούτο LP τους, In A Brown Study (οι κριτικές μας εδώ), το σχήμα από το Ελσίνκι  κατόρθωσε να εξυψώσει αποτελεσματικά αυτόν τον συνδυασμό, μέσα από μια προοδευτική μεθοδολογία που τοποθετεί την jazz σε ρόλο καθοδηγητή, περνώντας εντός του εκφραστικού του οχήματος το rock, την ευρύτερη ψυχεδέλεια και την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας τους.

Με την έλευση της νέας δεκαετίας, έχουμε καινούργιο Soft Power υλικό, μέρος του οποίου εσωκλείστηκε στο δεύτερο άλμπουμ του γκρουπ, Brink of Extinction.


 

Ανάπαυλα γαλήνης και διαυγούς συνείδησης σε καιρούς παραλογισμού

Κόντρα στην αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος και πολύ περισσότερο στις ολοένα και πιο εχθρικές διαθέσεις των κυβερνήσεων αλλά και της πλειοψηφίας των συμπολιτών στις διάφορες γωνιές ανά τον κόσμο, οι Φιλανδοί Soft Power παρατάσσουν τους συλλογισμούς τους εν είδει απολαυστικών ήχων.

Προβληματισμοί μέσα από σκέψεις και δράσεις, που μπορεί να μην έχουν την ανθρώπινη φωνή και τις λεκτικές αναπτύξεις μιας αυτή και σχεδόν απουσιάζει από το δίσκο, μα η ίδια η μουσική και οι τίτλοι που την περιγράφουν, τοποθετούν ένα πέπλο συνείδησης πάνω από την καμμένη γη που αφήνει πίσω της η δραστηριότητα των κοινωνιών στον καιρό μας. Στο Brink of Extinction, οι Soft Power επικοινωνούν με μελωδική και ρυθμική ευφράδεια το σκεπτικό τους, διαμορφώνοντας ηχητικά σχήματα που κολλούν σαν τσίχλα στο μυαλό, με την ελπίδα αρκετοί ακόμη να κοντοζυγώσουν στις οικολογικές τους ιδέες και το φιλικό προς το περιβάλλον και την πλάση πνεύμα. Οι ίδιοι βλέπουν σαν ευκαιρία (Window of Opportunity) για τον πλανήτη αφενός την ευαισθητοποίηση και αφετέρου την ανάληψη δράσης, ακόμη και στην κατάσταση που έχει περιέλθει, με την διαδοχική εξαφάνιση ειδών, πανίδας και χλωρίδας, σε μια περίοδο που η κρίση αξιών χτυπάει κόκκινο και το οικοδόμημα που αποκαλείται «σπίτι μας» γκρεμίζεται ταχύτατα.

Βασικός πυλώνας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι εμπνεύσεις τους είναι η ικανότητά τους να δένουν όμορφα το folk στίγμα της χώρας τους με τη δυτική jazz-rock αντίληψη, μια αντίληψη που βέβαια από δεκαετίες έχει προσχωρήσει στο μουσικό σκηνικό του σκανδιναβικού rock. Οι αρμονίες τους έχουν μια ειδυλλιακή αύρα καθώς ξεδιπλώνονται αβίαστα. Συναντάς, δηλαδή, μια πηγαία εξέλιξη στις δομές των Soft Power, που μπορεί να μην ψάχνει συχνά τον αιφνιδιασμό και την έκπληξη, μα στηρίζεται σε κλιμακώσεις που από μόνες τους έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις αισθήσεις. Το ένα μελωδικό στιγμιότυπο διαδέχεται το άλλο σε αυτό το εύληπτο και θελκτικό μπαράζ μοτίβων, με μια jazz απαλότητα να δίνει το σύνθημα και τις rock συνιστώσες να διαγράφονται  σαν κλωστές πάνω στο καλαίσθητα κεντημένο υφαντό, που φέρει παραδοσιακές τεχνικές όχι με την έννοια της συντήρησης, αλλά με αυτή της συμμετοχής τους στο σήμερα.

60s και τα 70s ιχνοστοιχεία της jazz, του rock και της folk, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο όλον, μα δεν υπερθεματίζουν απέναντι στο σύγχρονο αποτύπωμα του υλικού. Οι Soft Power ήταν και παραμένουν δημιουργικό σύνολο της εποχής τους, δίνοντας τα ηνία σε έναν προοδευτικό συγκερασμό των πράξεων των πνευστών, των κρουστών, των εγχόρδων και των ηλεκτρονικών οργάνων. Οι κιθαριστικές φράσεις γλιστρούν πάνω στις εικονοπλαστικές πομπές των σαξοφώνων και του φλάουτου, με την groovy σφραγίδα από τους ελιγμούς μπάσου και τυμπάνων να στήνει ένα δικό της γαιτανάκι, και τα πλήκτρα να αφήνουν μια ζαχαρένια επίστρωση, την ώρα που το moog synth καρφιτσώνει τις κοφτές spiritual συχνότητες του.

Εκείνο το χαρακτηριστικό που μοιάζει να λείπει από το τελευταίο τους άλμπουμ συγκριτικά με τον προκάτοχό του, είναι τα τριπαριστά psych περάσματα από τις κιθάρες και τα πλήκτρα που εμφανίζονταν σποραδικά αλλά καίρια, διαταράσσοντας τις ηπίων τόνων συνθέσεις. Κάπου, κάπως στο In A Brown Study δυναμιτιζόταν το κλίμα, δημιουργούνταν κραδασμοί και ρωγμές στο smooth jazz στερέωμα, κάτι που και στο Brink of Extinction θα προσέθετε θέλγητρα και επιθυμητά σλάλομ κατά την ακρόαση.  

Οι Soft Power σκαρώνουν μια ωδή στις συλλογικές διεκδικήσεις στα οικοσυστήματα παγκοσμίως, υπενθυμίζοντας πως τα βιο-αιτήματα μπορεί να πραγματοποιούνται κι από ανήσυχα ήρεμες θέσεις.

8 / 10

Παναγιώτης Σταθόπουλος

 

2η γνώμη

 

Σε επίπεδο εντυπώσεων, το δεύτερο άλμπουμ των Φινλανδών συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το In A Brown Study. Το σεξτέτο επιδίδεται εκ νέου σε μία παλιακής κοπής εντούτοις δρώσας ζεύξης ήχων επί τη βάσει των Fläsket Brinner, των Pärson Sound, των Träd Gräs Och Stenar, funk, της folk και βέβαια της jazz. Στο Brink of Extinction οι αμιγείς jazz αναφορές κεντρίζουν μεμιάς το ενδιαφέρον, με τους δύο alto και tenor σαξοφωνίστες να τέρπουν με το εξεζητημένο αλλά σαγηνευτικό παίξιμό τους.  Εδώ ο jazz χαρακτήρας των Soft Power είναι πυκνότερος, ενώ τα όποια kraut στοιχεία εντοπίζονταν στο παρελθόν έχουν υποχωρήσει. Τούτη αποτελεί και τη βασική διαφορά με το In A Brown Study. Ήχοι που δημιουργούν εικόνες έμπλεες παραστατικότητας, που αντηχούν ανεπανάληπτες ατραπούς έκφρασης και ελευθερίας. Η όλη ηχητική περιβολή ακροπατεί πάνω σε movie soundtrack υποδηλώνοντας ένα γοητευτικά αναλογικό και αιθέριο ακρόαμα, όπου πιάνα, synths, φλάουτα και υποδειγματικές μπασογραμές προκαλούν εντατικές δονήσεις στο σώμα και στο πνεύμα. Το groovy feeling και οι ρυθμοί αντιπαρατίθενται στην πιο ψυχεδελική αισθητική του πρώτου δίσκου. Τα δε μακροσκελή tracks Window of Opportunity και το φερότιτλο αποτελούν τεκμήρια πολυεπίπεδης ποιότητας.

8.5 / 10

Θωμάς Σαρακίντσης