Poem: “η βραδιά στο Κύτταρο (15/02) θα είναι γεμάτη ένταση, πάθος, ενέργεια και πλούσιο υλικό”

Πρόσφατα έπαιξαν στη Θεσσαλονίκη και μία ημέρα μετά τους απολαύσαμε στη Λάρισα (κλικ). Οι Poem δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Μετά την κυκλοφορία του τρίτου τους δίσκου με τίτλο Unique (οι κριτικές μας εδώ) έχουν πια πιστοποιήσει πως αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ελληνικές μπάντες στον σκληρό ήχο και το εναλλακτικό prog metal τους είναι αποδεδειγμένα προϊόν που είναι αδύνατο να περιοριστεί από γεωγραφικά σύνορα. Λίγες ημέρες πριν ανεβούν στη σκηνή του Κυττάρου (15/02) είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Γιώργο Προκοπίου, τον Laurence Bergstrom, τον Τάκη Φοίτο και τον Σταύρο Ρήγο. 

Ερωτήσεις: Τάσος Ποιμενίδης, Δημήτρης Καλτσάς
Μετάφραση: Αλέξανδρος Μαντάς


Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την κυκλοφορία του Unique. Κοιτώντας το τώρα κάπως αποστασιοποιημένα θα λέγατε ότι είστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα; Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε;

Σταύρος: Η αλήθεια είναι πως αν δεν μας άρεσε κάτι στο άλμπουμ δεν θα έμπαινε σε αυτό. Πάντα ένας μουσικός όταν ακούει τη δημιουργία του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα πάντα λέει πως ορισμένα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά, αλλά αυτό οφείλεται στην εξέλιξή μας ως μουσικοί και ως άνθρωποι. Αναφορικά με το πώς διαχειριστήκαμε το Unique μετά την κυκλοφορία του, εμείς αισθανόμαστε πολύ καλά γιατί ακολουθήσαμε πιστά το πρόγραμμα που μας προτάθηκε. 

Μόνο δύο χρόνια πέρασαν μεταξύ Unique και Skein Syndrome, σε σχέση με την χρονική απόσταση των δύο πρώτων δίσκων. Πώς σας φάνηκε η ανταπόκριση του κόσμου στο Unique;

Γιώργος: Λόγω του ότι οι δύο δουλειές βγήκαν σε μικρό χρονικό διάστημα έχει σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να το αγκαλιάσει περισσότερο από το Skein Syndrome. Ο κόσμος, όταν είσαι μπάντα τέτοιου βεληνεκούς, θέλει να κινείσαι συνεχώς. Μόνο τότε είναι σε θέση να πειστούν ότι η μπάντα είναι ενεργή και ότι πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να το ακολουθήσουν.

Υπάρχουν τραγούδια που βλέπετε να ξεχωρίζει ο κόσμος στις συναυλίες;

Laurence: Ναι φυσικά! Ένα από αυτά είναι το Weakness από το Skein Syndrome – ίσως το πιο αγαπημένο του κοινού! Αυτό είναι κάτι το οποίο μας κάνει να δίνουμε πιο πολύ πόνο επάνω στο stage!

Το Unique ήρθε πολύ σύντομα μετά το Skein Syndrome. Τα τραγούδια για τον τρίτο σας δίσκο γράφτηκαν μετά το Skein Syndrome ή ήταν παλιότερες συνθέσεις που απλά αφήσατε στην άκρη για μετέπειτα ολοκλήρωση;

Γιώργος: Υπάρχει πάντα αυτή η δυνατότητα, γιατί πάντα όταν γράφουμε ένα άλμπουμ αφήνουμε έξω πράγματα τα οποία μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο άλλο τραγούδι. Δεν είναι πολλά σημεία βέβαια, γιατί θέλουμε οι ιδέες που γράφουμε να είναι φρέσκιες. Άμα υπάρχει κάποιο σημείο που έχει γραφτεί παλιότερα και θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, τότε αυτό μπορεί να αλλάξει κατά πολύ για να εξυπηρετήσει τη φρεσκάδα του νέου δημιουργήματος. Γενικά, προτιμούμε οι ιδέες μας να είναι καινούργιες, νέες εμπνεύσεις.

Ακούγοντας το Unique φαίνονται στοιχεία που δεν τα είχαμε ακούσει στα δύο προηγούμενα albums σας. Ποιες οι επιρροές σας και κατά τη διάρκεια της σύνθεσης του δίσκου;

Σταύρος: Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλήσουμε για το αν κάτι μας επηρέασε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας. Η επιρροή είναι κάτι που βγαίνει αυθόρμητα και όταν βγαίνει δεν το καταλαβαίνεις. Οι γενικότερες επιρροές που μας κάνουν να γράφουμε τη μουσική μας είναι αυτές που στην πραγματικότητα απαρτίζουν το μουσικό χαρακτήρα του καθενός.

Η μεγαλύτερη έμφαση στα κιθαριστικά solo πώς προέκυψε ως ιδέα; Είναι κάτι που θέλετε να αναπτύξετε περισσότερο στο μέλλον;

Γιώργος: Αν βγαίνει προς τα έξω έμφαση στα solo τότε είναι γιατί έτσι μας ακούστηκε καλύτερα στο γενικότερο σύνολο του άλμπουμ. Παίζει ρόλο το ότι έχει γράψει στο άλμπουμ αυτό ο Λώρενς και έχει βάλει και αυτός τον μουσικό του χαρακτήρα που λέγαμε στην προηγούμενη ερώτηση.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιρροές του καθενός σας και ποιο είναι το ξεχωριστό στοιχείο που φέρνει κάθε μέλος στην μπάντα;

Γιώργος: Υπάρχουν συγκροτήματα και μουσικοί που αρέσουν σε όλους μας (π.χ. Tool, Opeth, κ.τ.λ.) αλλά λογικό είναι ο καθένας μας να έχει και προσωπικές προτιμήσεις. Εγώ είμαι επηρεασμένος πιο πολύ από το grunge, o Λώρενς εκτός από τα κοινά ακούσματα που έχουμε ακούει και πιο fusion μουσική, ο Τάκης που ήρθε πρόσφατα ακούει πιο nu metal, ενώ ο Σταύρος, πέρα από τις μπάντες που αρέσουν σε όλους μας, ακούει πιο πολύ progressive 60’s – 70’s. Αυτό μόνο καλό μας έχει κάνει, καθώς μέσα από την συνεργασία που έχουμε, βγαίνουν πράγματα που έχουν πολύ ενδιαφέρον μουσικά και στιχουργικά.

H διαδικασία σύνθεσης πώς γίνεται στους Poem; Eίναι προϊόν jam ή φέρνει το κάθε μέλος έτοιμες συνθέσεις;

Laurence: Και τα δύο. Το jam εξυπηρετεί τον σκοπό να φέρεις πάνω σε μια ιδέα μια ιδέα για το πως θα μπορούσε να συνεχιστεί κάποιο σημείο ή να συνδεθούν κάποια μεταξύ τους. Όπως και να έχει είναι συλλογική δουλειά. Υπάρχουν όμως και έτοιμες συνθέσεις ή riff από κάποιον που δουλεύονται για να γίνουν κομμάτια, να ενορχηστρωθούν.

Πώς ήταν η  εμπειρία των περιοδειών στην Ευρώπη; Τι αποκόμισε η μπάντα συνολικά από αυτές;

Σταύρος: Καταλάβαμε κατά βάση ότι θέλει σκληρή δουλειά και αφοσίωση για να πετύχει κανείς κάτι εκεί έξω, καθώς το επίπεδο, ο ανταγωνισμός, ο επαγγελματισμός και πολλά άλλα είναι σε ανώτερο επίπεδο. Εκεί καταλάβαμε ότι το θέλουμε ουσιαστικά αυτό το πράγμα! Δηλαδή να γράφουμε και να παίζουμε όσο περισσότερο γίνεται σε όσα περισσότερα μέρη γίνεται.

Να περιμένουμε να ξαναβγείτε σε νέα περιοδεία εκτός Ελλάδας σύντομα;

Σταύρος: Μέσα στα πλάνα της μπάντας είναι πάντα τα tour. Once on tour, always on tour!  Δεν είναι όμως η κατάλληλη στιγμή να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο καθώς υπάρχουν μεν κάποιες σκέψεις και κάποιες προτάσεις, αλλά τίποτα σίγουρο ακόμη. Όταν θα γίνει, λογικά θα είναι σε χώρες της Ευρώπης όπου έχουμε ξαναπαίξει.

Yπάρχει κάποιο αστείο περιστατικό σε αυτές τις περιοδείες που θα θέλατε να μοιραστείτε;

Laurence: Ποιο να πρωτοθυμηθούμε! Αυτό που μας έχει μείνει είναι στο πρώτο tour μαζί με τους Amorphis και τους Textures το τελευταίο live της περιοδείας. Υπάρχει μια συνήθεια στις περιοδείες, στο τελευταίο show οι μπάντες να κάνουν πλάκες πάνω στο live. Οι μεν Amorphis όταν μιλούσε ο Γιώργος ενδιάμεσα στα κομμάτια, έβαζαν στα monitor να παίζουν ήχοι από ζώα (γάιδαροι, γλάροι, κοκόρια, κότες, κ.τ.λ., κ.τ.λ.), με αποτέλεσμα να έχουμε πεθάνει στο γέλιο πάνω στο stage! Οι δε Textures στο τελευταίο τελευταίο κομμάτι του live ανέβηκαν όλοι πάνω στο stage και έκαναν ότι παίζουν μαζί μας στο τελευταίο riff του τραγουδιού! Και στην headline περιοδεία μας, οι Damnations Day μαζί με τους White Walls στο τελευταίο τραγούδι του τελευταίου show στο Μιλάνο ανέβηκαν πάνω στο stage και άρχισαν να παίρνουν κομμάτι-κομμάτι τα τύμπανα και ότι άλλο έβρισκαν πάνω στο stage με αποτέλεσμα να παίξει ο Σταύρος το τελευταίο κομμάτι μόνο με το ταμπούρο! Ήταν πολύ αστείο!

Υπάρχει κάποια μπάντα που είναι όνειρό σας να περιοδεύσετε μαζί;

Τάκης: Θα ήταν το τελειότερο δώρο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια περιοδεία τύπου… Tool… Opeth…

Υπάρχει ήδη έτοιμο υλικό για το τέταρτο fulllength album σας;

Τάκης: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που μέσα σε όλες τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε με τη μπάντα, είναι να  γράψουμε και νέο υλικό. Είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θα απαρτίζουν το νέο άλμπουμ. Θέλει δουλειά ακόμη πάντως!

Το progressive είναι βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο της μουσικής των Poem. Ποια πιστεύετε ότι είναι η ανταπόκριση του κόσμου γενικά στην Ελλάδα στο prog rock/metal σήμερα;

Γιώργος: Τα τελευταία χρόνια γενικά η Ελληνική σκηνή έχει κάνει άλματα, βγάζει πολύ καλούς μουσικούς και μπάντες σε αυτό το είδος. Ο κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτό καθώς βλέπει πως υπάρχουν πολλές μπάντες εκεί έξω που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μεγάλα ονόματα. Υπάρχουν άνθρωποι (όπως εσείς π.χ.) στην χώρα μας που στηρίζουν και μας πιστεύουν πολύ και αυτό μας δίνει δύναμη!

Τι να περιμένουμε από την επερχόμενη εμφάνισή σας στο Κύτταρο; Θα παίξετε υλικό και από το The Great Secret Show; Αυτό είναι κάτι που θα χαροποιούσε πολλούς (μεταξύ των οποίων και εμείς).

Laurence: Ένταση, πάθος, ενέργεια, πλούσιο υλικό και γενικότερα θα είναι μια υπέροχη βραδιά με φίλους, όχι μόνο πάνω αλλά και κάτω από το stage του Κυττάρου. Ναι, Θα παίξουμε κομμάτια από όλα τα album, κάτι που το θέλουμε και εμείς! Ξεσκονίστε όλα τα album! ΚΑΙ το The Great Secret Show!

Ευχαριστούμε πολύ για την συζήτηση παιδιά. Θα τα πούμε από κοντά στο Κύτταρο!

Εμείς ευχαριστούμε, σας περιμένουμε όλους στις 15/02 στο Κύτταρο!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης