Οι Haken ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του έβδομου studio album τους ‘Fauna’ και του νέου single ‘The Alphabet of Me’

Οι Haken ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του έβδομου studio album τους με τίτλο Fauna, του πιο πολυσυλλεκτικού και θεματικά συναρπαστικού άλμπουμ τους μέχρι σήμερα. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει στις 3 Μαρτίου 2023 από την InsideOut και μετά την κυκλοφορία του κομματιού Nightingale, παρουσίασαν το video για το κομμάτι The Alphabet of Me.

Το Fauna θα είναι διαθέσιμο σε διάφορα formats, όπως Ltd 2CD (με instrumental εκδοχές των κομματιών), CD, Gatefold 2LP και ψηφιακά. Το εκπληκτικά λεπτομερές artwork του άλμπουμ δημιουργήθηκε από τον Dan Goldsworthy (Charlie Griffiths, Sylosis).

Ο τραγουδιστής Ross Jennings σχολιάζει: “Κατά τη σύνθεση και την παρουσίαση των αρχικών σκελετών των τραγουδιών, είχαμε τη νοοτροπία “οτιδήποτε είναι πιθανό” και ενώ ακουγόταν άτυπα Haken, ήταν ένα κομμάτι που μας ενθουσίαζε να εξερευνήσουμε και να ενσωματώσουμε στα τραγούδια μας. Όσον αφορά τους στίχους, βασίστηκα πολύ σε έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, τον Philip K. Dick, για έμπνευση. Έχοντας κατά νου τη χαλαρή μας ιδέα για τα spirit animals, ξαναδιάβασα το ‘Do robots dream of electric sheep?’ (το οποίο αργότερα μεταφέρθηκε στην ταινία του 1982 Blade Runner) γνωρίζοντας συμβολικά ότι τα ζώα έπαιξαν βασικό ρόλο στην ιστορία. Αυτό, μαζί με την επανεξέταση και των δύο ταινιών από το franchise Blade Runner, άνοιξε μερικά βαθύτερα φιλοσοφικά θέματα σχετικά με τη φύση της ταυτότητας που έχουν χρησιμεύσει ως ραχοκοκαλιά για το στιχουργικό περιεχόμενο.”

“Η αρχή του άλμπουμ όταν ξεκινήσαμε να το γράφουμε ήταν ότι κάθε τραγούδι θα αντιστοιχούσε σε ένα ζώο. Όλα έχουν κάτι σχετικό με το ζωικό βασίλειο για το οποίο θα μπορούσαμε να γράψουμε, αλλά συνδέονται και με τον ανθρώπινο κόσμο. Κάθε κομμάτι έχει επίπεδα και μερικά από αυτά είναι πιο προφανή από άλλα.”

Ο κιθαρίστας και συνιδρυτής Richard Henshall προσθέτει: “Μου θυμίζει το Mountain. Εκεί, είχαμε την ιδέα όχι ενός άλμπουμ βασισμένου στην αφήγηση, αλλά περισσότερο της ιδέας να σκαρφαλώσουμε ένα βουνό και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στο δρόμο. Μετά το πήραμε και σκεφτήκαμε πώς θα μπορούσε να σχετίζεται με την καθημερινότητά μας. Όλα τα ζώα στο Fauna σχετίζονται με εμάς προσωπικά.”

To Fauna σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή του κημπορντίστα Peter Jones. “Αυτό που έφερε ηχητικά ο Pete στο συγκρότημα έπαιξε τεράστιο ρόλο στο γιατί έχουμε πολλούς νέους ήχους σε αυτόν τον δίσκο”, λέει ο Ross. “Είναι πάντα μια νέα δυναμική όταν υπάρχει μια αλλαγή στο lineup και αυτό είναι κάτι νέο και αναζωογονητικό. Βοηθήθηκε σίγουρα όσον αφορά την εγγύτητα, καθώς ο Pete βρίσκεται στη χώρα: ο Pete και ο Ray [Hearne, ο ντράμερ των Haken] ήταν ήδη στο σπίτι του Rich και άρχιζαν να κάνουν τζαμάρισμα. Αυτό είναι πραγματικά το κλειδί για το πώς ξεκινούν τα τραγούδια.”

1. Taurus 04:49
2. Nightingale 07:24
3. The Alphabet of Me 05:33
4. Sempiternal Beings 08:23
5. Beneath The White Rainbow 06:45
6. Island In The Clouds 05:45
7. Lovebite 03:49
8. Elephants Never Forget 11:07
9. Eyes Of Ebony 08:32

Για προπαραγγελίες κλικάρετε εδώ.