Gazpacho – Fireworker: επίσημο δελτίο τύπου και πρώτο single

Το νέο album των Gazpacho με τίτλο Fireworker θα κυκλοφορήσει από την Kscope στις 18 Σεπτεμβρίου σε CD, gatefold 2LP 180g μαύρο βινύλιο και ψηφιακά.

Εννοιολογικά, το album ακολουθεί την παράδοση της μπάντας να συνδυάζει μεγάλα φιλοσοφικά παράδοξα, να διεγείρει λογοτεχνικές τάσεις και να στοιχειώνει τους ακροατές. Κατά κάποιο τρόπο, λειτουργεί ως το αποκορύφωμα των θεμάτων και των τεχνικών που έχουν διακοσμήσει παλαιότερους δίσκους, συνδυάζοντας τη μοιραία απομόνωση του Night και του Missa Atropos. το τραγικό αφηγηματικό δράμα των Tick Tock και Soyuz και τις βαριές θεολογικές / επιστημονικές σκέψεις στα Demon και Molok. Πέρα από αυτό, η κεντρική του υπόθεση (ότι η ανθρωπότητα ελεγχόταν πάντα από έναν αλάθητο παντογνώστη) σημαίνει ότι το Fireworker είναι σαν την ομπρέλα κάτω από την οποία υπάρχουν όλοι οι προκάτοχοί του.

Ο κημπορντίστας Thomas Andersen διευκρινίζει: “Υπάρχει ένα ενστικτώδες μέρος του εαυτού σας που ζει μέσα στο μυαλό σας, ανεξάρτητο από τη συνείδησή σας. Το ονομάζω ‘Fireworker’ ή ‘Lizard’ ή ‘Space Cowboy’. Είναι μια αιώνια και αδιάσπαστη ζωτική δύναμη που επέζησε κάθε γενιά, με μια νέα εκδοχή σε καθέναν από εμάς. Έχει εξελιχθεί παράλληλα με τη συνείδησή μας και μπορεί να μας ξεπεράσει και να ελέγξει όλες τις ενέργειές μας. Για να μας κάνει να κάνουμε ό,τι θέλει, ο ‘Fireworker’ θα σιγήσει τα μέρη του μυαλού μας που αισθάνονται αηδία ή τύψεις, ώστε να μην μπορούμε να το σταματήσουμε. Το συνειδητό μέρος του μυαλού μας θα “εξορθολογίσει και νομιμοποιήσει” αυτές τις σκέψεις και ενέργειες, ώστε να μην ανακαλύψουμε ποτέ το θηρίο στο βάθος. Ανεξάρτητα από το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας όσον αφορά την ταυτότητα, τα επιτεύγματα και τις αξίες, είμαστε όλοι απλά οχήματα – ή “Sapiens” – που το πλάσμα χρησιμοποιεί έως ότου δεν μας χρειάζεται πλέον. Αν ενδώσετε, θα σας ανταμείψει σαν κουτάβι και θα σας κάνει να νιώσετε φανταστικά. Αν δεν το κάνετε, θα σας τιμωρήσει αυστηρά.”

Όπως το Night, το Fireworker είναι ένα “ταξίδι” χωρισμένο σε πέντε κεφάλαια, που πρέπει να εκτιμηθεί ως ένα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο πρωταγωνιστής των Gazpacho διερευνά τη λαβυρινθική κυψέλη της δικής του ψυχής για να συμμετάσχει σε μια Μπέργκμαν-ική σύγκρουση με τον ‘Fireworker’. Αυτό το ταξίδι αντιπροσωπεύεται ακόμη και από το Wimmelbilder εξώφυλλο, το οποίο, ως συνήθως, σχεδιάστηκε από τον συνεργάτη της μπάντας Antonio Seijas και απεικονίζει “τα δισεκατομμύρια νευρώνες που δημιουργούν το σπήλαιο του νου”.

Το Fireworker δηλώνει τη μαγευτική κυριαρχία του μέσω του Space Cowboy, μιας σουίτας που καλύπτει μία ολόκληρη πλευρά της οποίας ο δυσοίωνος λυρισμός (“The parasite / That lives in me / Murders words / From where I stop / And it breathes in / We’re biting our tail / The cycle begins”) είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων συνθέσεων των Gazpacho. Από το σπαρακτικό πρώτο του μέρος και το χαοτικό κεντρικό θέμα, μέχρι τη θλιβερά συμφωνική προτελευταία φάση και τη βροντερή έξοδο, είναι ένα αριστούργημα πάνω του, παγιώνοντας πόσο ζωντανοί και υποβλητικοί παραμένουν οι Gazpacho μετά από όλα αυτά τα χρόνια.

Η συνέχεια παραμένει εξίσου σαγηνευτικά εκκεντρική και όμορφη. Συγκεκριμένα, το Hourglass είναι μια πανέμορφη μπαλάντα πιάνου που θυμίζει το March of Ghosts στη σύντηξη μελωδιών και μελωδικών ορχηστρικών σημείων. Στη συνέχεια, ακολουθεί το πιασάρικο πρώτο single, το Fireworker. Ταιριαστά, το Antique συνεχίζει με αγγελικό μυστήριο και το Sapien που κλείνει τον δίσκο, αντανακλά τη δυναμική και την επικό μελωδία του Space Cowboy, με αποτέλεσμα ένα εκπληκτικό φινάλε με πλούσια ενορχήστρωση και σπαρακτικές υπαρξιακές συνειδητοποιήσεις. Το Fireworker είναι πραγματικά μια έντονη εμπειρία, οπότε θα ήταν καλό να σβήσετε τα φώτα, να αδειάσετε το μυαλό σας όσο καλύτερα μπορείτε και να προετοιμαστείτε να συναντήσετε τον Fireworker.

Fireworker tracklist:

  1. Space Cowboy
  2. Hourglass
  3. Fireworker
  4. Antique
  5. Sapien