Fool in The Box – Faces [EP]

 [Self-Released, 2014]

1. Faces [EP]

Εισαγωγή:  Λίλα Γκατζιούρα
30 / 09 / 2014

 

Ένα από τα πολύ ωραία και ενδιαφέροντα projects που συμβαίνουν στην Αθήνα είναι και αυτό του Band Complete Project της SAE Athens, το οποίο έχει ως σκοπό την προώθηση μιας μπάντας στηρίζοντας κάθε επίπεδο μέχρι και τη δημιουργία ενός ΕΡ. Παραγωγή, ηχογραφήσεις και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο για την ολοκλήρωση του project, διενεργείται από τους μαθητές της σχολής, εξωτερικούς συνεργάτες και την ίδια την μπάντα, καθώς όλοι μαζί συνεργάζονται για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέσα από αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία, έχουν αναδειχθεί συγκροτήματα όπως οι Puta Volcano, οι Stonebringer και οι Skinny Whales, ενώ φέτος είχε έρθει η σειρά των Fool In The Box, ενός alternative rock τρίο από την Αθήνα, που σχηματίστηκε το 2007. Το γκρουπ αποτελούν οι:  Απόλλων Αβατάγγελος (φωνή, κιθάρα), Άγης Βουγάς (μπάσο) και Γιώργος Ράδος (τύμπανα), ενώ  βιωματική βάση του ήχου των Fool Ιn The Box αποτελεί ο rock ήχος των 90s. Μπορεί να μην χαρακτηρίζονται ως αμιγώς progressive μπάντα, όμως η μουσική τους διαχέεται από προοδευτικά στοιχεία και όχι μόνο, αφού οι επιρροές τους περιλαμβάνουν μεγάλο μέρος του μουσικού φάσματος. Ανήκοντας στην αγγλόφωνη εγχώρια σκηνή, έχουν κάνει ήδη αρκετές εμφανίσεις, οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία και έχουν ήδη αρκετό υλικό εν αναμονή και του πρώτου τους άλμπουμ. Έως τότε όμως, ας δούμε την πρώτη επίσημη κυκλοφορία του συγκροτήματος, το ΕP “Faces”.

 


Με δύναμη από τα 90’s  

Το EP ξεκινά με το ομώνυμο κομμάτι, μια γκρουβάτη και δυναμική αρχή που θύμισε στοιχεία από Tool και Porcupine Tree, με δεμένο και στιβαρό παίξιμο. Ακούγοντάς το, παρατήρησα και το artwork της δουλειάς, το οποίο επιμελήθηκε ο Αντώνης Κλειδουχάκης (Neu Studio), όπου απεικονίζεται ένα υπνωτιστικό πλήθος πολλαπλών προσώπων δίχως πρόσωπο. Αρκετά πετυχημένο θα έλεγα, όπως και οι στίχοι, τους οποίους έχει γράψει ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του γκρουπ Απόλλων Αβατάγγελος.

Το δυνατό σημείο όμως των τριών φίλων είναι αναμφισβήτητα η μουσική τους, άποψη που ενδυναμώθηκε με το άκουσμα του “Leap Of Faith”, δεύτερου κομματιού του EP. Ξεκινώντας με Zeppelin-ικό riff (“Good Times Bad Times”) δίνει την αίσθηση ότι η ζωντανή εκτέλεσή του θα είναι άκρως απολαυστική, αίσθηση που κατά βάση κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια ακρόασης του όλου έργου.

Συνέχεια έχει το “My Pride”, ίσως το λιγότερο καλό τραγούδι, με μια όχι τόσο ταιριαστή αρχή που να κολλάει με το κυρίως μέρος του κομματιού, αλλά με «βρώμικο» ήχο που παραπέμπει στο ξεκίνημα του punk κινήματος, καθώς οι κιθάρες ακούγονται επηρεασμένες από Clash (“London Calling”). Στο επόμενο track, είναι έντονα εμφανείς οι 90’s επιρροές της μπάντας, με alternative στοιχεία, κάτι που γενικότερα αντιλαμβάνεται κανείς και στα φωνητικά των κομματιών.

Το μουσικό έργο κλείνει με ένα οργανικό κομμάτι που το διακρίνουν περισσότερα μελωδικά και progressive στοιχεία, σε αντίθεση με τον πιο ευθύ rock τόνο των προηγούμενων ακουσμάτων. Η ατμόσφαιρα είναι μελαγχολική και αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση στον ακροατή.

Πρόκειται για μια καλή προσπάθεια, με παραγωγή που θα μπορούσε να είναι καλύτερη, ώστε ο ήχος να είναι πιο συμπαγής και να αποκτήσει ταυτότητα. Οι βάσεις υπάρχουν και αν μη τι άλλο, οι Fool In The Box δείχνουν να έχουν όλη την ενέργεια και διάθεση να δημιουργήσουν πάνω σε αυτό που αγαπούν και να το εξελίξουν. Μόνο αισιόδοξος μπορεί να είναι κανείς για τη μετέπειτα πορεία τους! Ακούστε τους ζωντανά, όπου ξεδιπλώνεται καλύτερα η δυναμική της μπάντας, και δε θα χάσετε!

7 / 10

Λίλα Γκατζιούρα

  Faces From The Past  

Εν αναμονή του πρώτου full length της μπάντας, οι Fool In The Box μας παρουσιάζουν το “Faces” EP. Πρόκειται για μια σαφώς alternative μπάντα σε καταβολές που όμως ενσωματώνει μέσα στην μουσική της τις πολύπλευρες επιρροές της, δημιουργώντας ένα πάρα πολύ δυνατό αποτέλεσμα. Χαλαρά μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία από την grunge αμερικανική σκηνή όσον αφορά τον 90s ήχο της μπάντας. Σε αρκετά σημεία θα σου θυμίσει στιγμές των Pearl Jam, Alice In Chains, ενώ δεν απουσιάζουν και επιρροές από πιο προοδευτικές μπάντες όπως οι Tool ή και οι Mars Volta.

Τα δυνατά θέματα στην κιθάρα και η ιδιαίτερη φωνή του Απόλλωνα Αβατάγγελου που θυμίζει Serj Tankian σε χροιά και στυλ με τα «Βυζαντινά» κοψίματα που χρησιμοποιεί, συνδυάζονται όμορφα με το στιβαρό παίξιμο στο μπάσο και τα drums. Ατμοσφαιρικές μελαγχολικές στιγμές δίνουν τη σκυτάλη σε δυνατά hard rock παιξίματα, αλλά και riffs που εναλλάσσονται και από δυναμικά groovy μετατρέπονται σε μελωδικές εξάρσεις, συνδυασμένες με την συνοδεία άλλοτε prog / jazz στιγμών του rhythm section που γεμίζουν πανέμορφα τα κομμάτια. Οι στίχοι (του Α. Αβατάγγελου) καταφέρνουν να κάνουν τον ακροατή να ταυτιστεί πιο έντονα με τα κομμάτια, καθώς η μπάντα παρουσιάζει την οπτική της γωνία σε προβλήματα της καθημερινότητας όπως φαίνεται και στο δεύτερο κομμάτι του ΕP και από τα αγαπημένα μου, το “Leap Οf Faith”, μαζί με το «γκαζωμένο» “Transparent Skin”.

Κατά τα 25 λεπτά του EP γίνεται απόλυτα αντιληπτό ότι οι Fool In The Box διατηρούν την κληρονομιά των 90s σε μεγάλο βαθμό, αφού ανδρώθηκαν μουσικά στη συγκεκριμένη δεκαετία. Η μπάντα δείχνει όρεξη και δημιουργικότητα και αποτελεί μία από τις νέες φωτεινές περιπτώσεις της ελληνικής alternative σκηνής που αξίζουν την προσοχή μας. Η μουσική των Fool In The Box έχει συνοχή, ποιότητα και -το σημαντικότερο- ταυτότητα, κάτι που σπάνια βλέπουμε σε μπάντες του χώρου, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Το “Faces” αποτελεί ένα δείγμα που μας αφήνει μια ωραία γεύση για το τι θα συναντήσουμε μελλοντικά στο πρώτο ολοκληρωμένο album.

7.5 / 10 

Γιώργος Βατικιώτης