Devin Townsend Project – Transcendence

[InsideOut, 2016]

the-devin-townsend-project-transcendence

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
07 / 12 / 2016

Ό,τι και να πει κανείς για τον κύριο αυτό θα είναι λίγο, όποια και να είναι η άποψη καθενός για την προσωπικότητα και τη μουσική του Devin Townsend. Τα στοιχεία που μάλλον δεν επιδέχονται αμφισβήτησης είναι η υπερπαραγωγικότητα, οι συνεχείς αλλαγές και πειραματισμοί στα παράλληλα «μέτωπα» που έχει ανοίξει ή δημιουργήσει ο ίδιος, η αμιγώς καλλιτεχνική, τελειομανής αλλά και πηγαία χιουμοριστική δημιουργική προσέγγιση και φυσικά το γεγονός πως ο ίδιος δεν… πολυστέκει στα καλά του, αλλά ακόμα κι αυτό με έναν τρόπο που τον κάνει συμπαθή και αγαπητό.

Λίγο πριν κλείσουν 20 χρόνια (!) από την κυκλοφορία του ιστορικού πια “Biomech”, οι βλέψεις του Devin Townsend φαντάζουν αρκετά διαφορετικές σήμερα, αλλά ίσως απόλυτα λογικά («λογικά», πιο σωστά).


 

Overproduced συναισθηματισμός

Θυμάμαι πριν λίγο καιρό να παρακολουθώ στο YouTube ένα βίντεο του ιδιόμορφου αυτού Καναδού με τη συμμετοχή επί σκηνής της Anneke Van Giersbergen στα δεύτερα φωνητικά, σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Λονδίνο και να αναρωτιέμαι το πόσο δύσκολο είναι το ελληνικό κοινό να ταυτιστεί με το show που παρουσιάζει επί σκηνής ο Devin Townsend. Χορεύτριες και χορευτές με μπλουζάκια του γκρουπ σε έναν χορό που περισσότερο σε ξεσάλωμα φέρνει, pop ρεφρέν και μελωδίες, φιλτραρισμένα αμφότερα από βαριές κιθάρες και εκκωφαντικά loops. Ο κόσμος από κάτω να διασκεδάζει, ο Devin άλλωστε έχει ένα πιστό κοινό στην Ευρώπη που είναι απενοχοποιημένο και δεκτικό σε ποπ θεάματα. Φυσικά η μουσική του Devin δεν είναι pop αλλά φανερώνει την πιο χαλαρή πλευρά της εργασιομανούς αυτής φιγούρας. Άλλωστε 27 άλμπουμ συνολικά με όλες του τις μπάντες σε μία καριέρα 21 ετών είναι το λιγότερο εντυπωσιακό νούμερο.

Στο φετινό “Τranscendence”, τον έβδομο δίσκο του εν λόγω project του, η εμβληματική μορφή του Devin συνεχίζει στην παράδοση των over produced άλμπουμ, όπου διαφορετικά στρώματα ήχων και επιρροών μπλέκονται ώστε να ικανοποιήσουν το μουσικό του όραμα. Progressive θέματα, βαριές κιθάρες, πανέμορφα και ουσιαστικά solo και φυσικά τα πανταχού παρόντα πλήκτρα διανθίζουν τον ήχο του “Transcendence”. Ακόμα και τα φωνητικά του Devin φαίνεται να είναι τοποθετημένα στη μίξη του άλμπουμ  ώστε να υπηρετούν τη μουσική. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τη γνώση του ότι δε διαθέτει και ιδιαίτερες φωνητικές αρετές, ωστόσο καταφέρνει εντυπωσιακά σε σημεία αλλά και μέσω κολλητικών χορωδιακών ρεφρέν, να αναβλύζουν οι συνθέσεις μελωδίες ιδιαίτερης ομορφιάς και συναισθηματικής έντασης. Όλα αυτά μέσα από φωνητικά που τεχνηέντως παλεύουν να ακουστούν μέσα από ένα συνονθύλευμα ήχων και διαφορετικών επιρροών, που -ω τι έκπληξη- αποκτούν μορφή μετά από κάποιες ακροάσεις και τελικά καταφέρνουν στη δημιουργία ενός εξαιρετικού άλμπουμ.

Η παραγωγή αναμενόμενα «καθαρή» , όχι όμως κλινική, ο Καναδός άλλωστε γνωρίζει και την τέχνη του παραγωγού. Το αποτέλεσμα παρουσιάζει ομοιογένεια. Καταφέρνει να είναι Devin Townsend music, δυσκολεύομαι να σκεφτώ κάποιο γκρουπ που παίζει όπως αυτός. Μία κατηγορία μόνος του και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πως θα εξελίξει τον ήχο του και τις συνθέσεις του στο μέλλον.

Αναμενόμενη, λιτή μα ουσιαστική η συμμετοχή της Anneke σε ορισμένα τραγούδια.

8 / 10

Πέτρος Παπαδογιάννης

 

2η γνώμη 

 

Ο Devin Townsend επιλέγει υπό ένα ελαφρώς παγανιστικό πρίσμα, το θέμα της αέναης αναζήτησης για τη γνώση του ανθρώπου όσον αφορά στον εαυτό του αλλά και τη βελτίωσή του. Craft your life in ways you will be shown, όπως αναφέρει στο highlight του album, το “Higher”. Για να το πετύχει αυτό επιστρατεύει μια όχι εξαιρετικά σύνθετη μουσική δημιουργία, αλλά έξυπνη, spacy, συμφωνική και ταυτόχρονα μυστικιστική, θεατρική, πειραματιζόμενη, κινούμενη στο φάσμα του progressive metal / rock. Η ποικιλία και η πληθώρα υφών του “Transendence” είναι τα δυνατά του στοιχεία, με το σύνολο να δένει και να εξυπηρετεί το σκοπό του, χωρίς όμως πολλές ξεχωριστές στιγμές. Ένα album που ακούγεται ευχάριστα και έχει ενδιαφέρουσες ιδέες, χωρίς να αποτελεί όμως μια ρηξικέλευθη πρόταση.

7 / 10

Μελέτης Δουλγκέρογλου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης