Borderline Syndrome – Synapses [EP]

 [Self Released, 2016]

Borderline Syndrome - Synapses

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
06 / 07 / 2016

Αν και σήμερα η ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης είναι ανεξάντλητη, πολλές είναι οι μπάντες που επιλέγουν την ασφάλεια ενός είδους το οποίο υπηρετούν χωρίς να αποχωρίζονται τα πρότυπα των ινδαλμάτων τους και την επανάληψη προτύπων που μοιραία οδηγεί σε ετεροκαθορισμό.

Οι Borderline Syndrome από την Αθήνα κάθε άλλο παρά ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, όντας ασυμβίβαστοι πειραματιστές. Η μουσική τους περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά στοιχεία (από prog και math-rock έως metal και jazz) και πειραματική έκφραση με απόλυτα προσωπικό ύφος. Το ντεμπούτο τους Stateless ήταν η πρώτη γνωριμία μας με την μπάντα, που πλέον συνεχίζει ως ορχηστρικό κουαρτέτο χωρίς την τραγουδίστρια Σοφία Σαρρή που ωστόσο εμφανίστηκε σε πρόσφατη συναυλία της μπάντας (κλικ).

Το φετινό EP Synapses σηματοδοτεί μια προδιαγραφόμενη αλλαγή πορείας που δε γίνεται να μην προσελκύει το ενδιαφέρον μας.


 

Εκλεκτικές μουσικές συνάψεις

Στη δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά, το EP με τίτλο Synapses, οι Αθηναίοι Borderline Syndrome βάζουν τα δυνατά τους για μία μουσική πρόταση με έντονη προσωπική σφραγίδα. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για να κατορθώσουν κάτι τέτοιο είναι η εκλεκτική προσέγγιση, η οποία στην περίπτωση μας συμβαδίζει με την εγκεφαλικότητα, αλλά και μια πλατειά φαντασία.

Ήδη από τα πρώτα λεπτά της εναρκτήριας σύνθεσης Internalize συνειδητοποιούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα συγκρότημα που χώνεται με ενθουσιασμό στο λαβυρινθώδες καταφύγιο της μουσικής. Το αρχετυπικό math-rock στιλ καλλιτεχνών όπως η Don Caballero με τα κοφτερά, αλλά τόσο μελωδικά μουσικά θέματα χαλιναγωγείται από μία σαφή progressive rock κατεύθυνση, η οποία φέρνει στο νου τους King Crimson εποχής Red. Ακόμα, η τεχνική αρτιότητα των τεσσάρων μουσικών που απαρτίζουν τους Borderline Syndrome είναι τέτοια, που δεν διστάζουν να εντάξουν και jazz/ fusion στοιχεία. Μάλιστα, ολόκληρο το Synapses είναι ηχογραφημένο live και πρέπει να τονιστεί ότι η παραγωγή διασώζει αυτή τη ζωντανή αίσθηση.

Ωστόσο, το πιο οξύ συστατικό που συναντάμε στις τρεις μακροσκελείς συνθέσεις του Synapses είναι οι heavy κιθάρες που δένουν ισορροπημένα με τη γενικότερη εκλεκτική προσέγγιση της μπάντας, προσθέτοντας δυναμισμό. Ακούστε, για παράδειγμα, το φινάλε του Internalize ή τα σκοτεινά riffs που κυριαρχούν στο La Fiesta Musical. Σχήματα όπως οι Pelican, ακόμα και οι Tool αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς.

Οι Borderline Syndrome καταφέρνουν να σταθούν αντάξιοι του παρανοϊκού τους ονόματος, καθώς στη μισή περίπου ώρα διάρκειας του EP συνδυάζουν στιγμές πολυπλοκότητας που προκαλούν ίλιγγο στον ακροατή, αποσπάσματα ενός μειλίχιου jazzy post-rock και οργισμένες metal κορυφώσεις. Τελικά, η απόφαση να στραφούν σε αποκλειστικά ορχηστρική μουσική τους δικαίωσε, καθώς τα βήματα που έχουν καταφέρει σε σχέση με ντεμπούτο τους είναι πολλά και σημαντικά. Το μόνο ίσως μειονέκτημα τους είναι κάποια υπόγεια προσκόλληση σε κλασικές post-rock δομές, από τις οποίες όμως θεωρώ πως γρήγορα θα απαλλαχτούν, ειδικά αν επενδύσουν στις αυτοσχεδιαστικές του δυνατότητες και στη δημιουργική τους φαντασία. Επομένως, το δεύτερο full-length τους αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

7.5 / 10

Νίκος Φιλιππαίος

 

2η γνώμη 

 

Το Synapses εκπλήσσει θετικά κυρίως όσους είχαν ακούσει το (αρκετά καλό) Stateless. H αμιγώς instrumental κατεύθυνση της μπάντας φαίνεται να ευνοεί απόλυτα τη διάθεση πειραματισμού των τεσσάρων μουσικών. Στα τρία κομμάτια του EP είναι έκδηλο το πνεύμα ομαδικότητας εντός της μπάντας και το εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο τεχνικής και των τεσσάρων. Το προοδευτικό στοιχείο είναι πολύ αυξημένο, ενώ το ύφος μεταλλάσσεται από ατμοσφαιρικό post/math-rock στο αψύ progressive rock των King Crimson, με jazz χρώμα και metal εκρήξεις. Το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από επιτυχές και ο νέος δρόμος που επέλεξαν οι Borderline Syndrome είναι μεν δύσβατος, αλλά οδηγεί σε πολύ πιο φιλόδοξους προορισμούς που αξίζουν μόνο σε τόσο καλούς μουσικούς.

8 / 10

Δημήτρης Καλτσάς