Μάκης Τσαμκόσογλου (Mother of Millions): “οι M.o.M. είναι ένας ζωντανός οργανισμός με συλλογική συνείδηση”

Η προηγούμενη συνέντευξή μας με τους Mother of Millions ήταν πριν σχεδόν τέσσερα ολόκληρα χρόνια (κλικ). Τότε, το Human μας είχε εντυπωσιάσει ως ντεμπούτο και ελπίζαμε σε ανάλογη συνέχεια. Η συνέχεια ήρθε με το Sigma και οι προσδοκίες εκπληρώθηκαν και με το παραπάνω. Σε λίγες ημέρες θα τους απολαύσουμε στο Temple (κλικ) και μια κουβέντα με τον Μάκη Τσαμκόσογλου ήταν επιβελημένη.   

Ερωτήσεις: Λευτέρης Σταθάρας, Δημήτρης Καλτσάς


Γεια σας παιδιά και συγχαρητήρια για το Sigma! Νομίζω πως, αν και δεν ήταν εύκολο, ξεπέρασε το Human και αποτέλεσε ένα βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με το ντεμπούτο σας. Η ανταπόκριση ήταν αυτή που περιμένατε;

Πολύ καλησπέρα! Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια σας! Απώτερος σκοπός μας ήταν να πάρουμε εκείνα τα συστατικά που μας άρεσαν περισσότερο στο Human και να τα εξελίξουμε σε έναν δεύτερο δίσκο. Έτσι επιστρατεύσαμε όλη την μέχρι τότε εμπειρία μας και βάλαμε τα δυνατά μας για να δημιουργήσουμε αυτό που σήμερα λέγεται Sigma. Η ανταπόκριση τόσο του εγχώριου και διεθνή τύπου όσο και του κόσμου μέχρι τώρα είναι παραπάνω από ενθαρρυντική. Αν και είναι ακόμα νωρίς φαίνεται σαν να έχει πετύχει το πείραμα.

Πέρασαν τρία χρόνια μεταξύ του Human και του Sigma. Ποια πιστεύετε είναι η εξέλιξη σας ως μπάντα μουσικά;

Είναι κάπως δύσκολο να προσδιορίσω αυτή την εξέλιξη αυτή την στιγμή. Αν μπορούσα όμως να κάτσω στην άκρη και να την παρακολουθήσω σαν θεατής ίσως θα μπορούσα να σου πω ότι σε αυτό τον δίσκο ο καθένας από εμάς έχει πολύ ιδιαίτερα καθορισμένο ρόλο καθ’όλη την διάρκεια του Sigma. Δεν υπάρχει κάτι περιττό ή κάτι που θα αλλάζαμε. Η επιλογή των εξωτερικών συνεργατών μας ήταν επίσης κομβικής σημασίας. Την μίξη του δίσκου ανέλαβε ο Έκτορας Τσολάκης και το mastering ο Steve Lado και με την βοήθεια τους βγάλαμε το ηχητικό αποτέλεσμα που είχαμε στο μυαλό μας εξαρχής.

Πώς ήταν η διαδικασια ηχογράφησης του Sigma; Πόσο καιρό σας πήρε και κατά πόσο διέφερε από τον ντεμπούτο σας ως διαδικασία;

Η διαδικασία σύνθεσης ήταν πάνω κάτω ίδια με το Human. Απλά σε αυτόν τον δίσκο είχαμε  πιο άμεση πρόσβαση σε επαγγελματικό εξοπλισμό ηχογράφησης μιας και αλλάξαμε στούντιο και τα τελευταία χρόνια συστεγαζόμαστε στο ίδιο με τους Universe217. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι προ-παραγωγές μας να είναι πολύ κοντά σε αυτό που τελικά θέλαμε να βγάλουμε. Συγκεντρωμένοι στην παραγωγική διαδικασία για περίπου ένα χρόνο μακριά από υλικοτεχνικά προβλήματα με έντονα δημιουργικές διαφωνίες, συγκρούσεις και χάρες! Ένας ζωντανός οργανισμός με συλλογική συνείδηση.

Υπάρχει κάποιο concept πίσω από τα εξώφυλλα σας; Παρατηρώ ότι και στα δύο άλμπουμ υπάρχει ένα πρόσωπο να κοιτάει τον ακροατή.

Όσον αφορά τα artworks των άλμπουμ μέχρι τώρα είχαμε την χαρά να δουλέψουμε με δυο τρομερούς καλλιτέχνες, στο Human τον Γιάννη Παπαδόπουλο και στο Sigma τον Παναγιώτη Τσαλαβρέττα. Ο τελευταίος ασχολήθηκε με το artwork του Sigma από την πρώτη μέρα γέννησης του concept. Συνεργαζόμαστε στενά για την δημιουργία κάθε εικαστικής ιδέας τόσο για στο άλμπουμ όσο και στο live. Θα λέγαμε ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι των M.o.M.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλατε να περάσετε με στιχουργικά με το Sigma;

Πώς τοποθετείται το εγώ μέσα στο σύνολο; Ποιες είναι αυτές οι λέξεις που πρέπει να αρθρώσεις για να αποτινάξεις την ταπεινωτική Σιωπή; Είναι μερικές σκέψεις που μας απασχολούν κατά την διάρκεια του Sigma.

Εάν κάποιος είχε χρόνο να ακούσει μόνο ένα κομμάτι σας, ποιο θα του προτείνατε και γιατί;

Είναι δύσκολο να στο πω αυτό. Αν όμως έπρεπε να σκεφτώ ποιο κομμάτι περιλαμβάνει όλα τα στοιχειά εκείνα που χαρακτηρίζουν τους M.o.M.  Νομίζω θα διάλεγα το Spiral.

Εσείς τι πιστεύετε?

Mάλλον το Silence. Μετά την εισαγωγή και την πρώτη γνωριμία με το Shine, το Silence επιβεβαιώνει την ωριμότητα και το επίπεδο των συνθέσεων. Στιβαρό, δίνει χώρο και χρόνο σε κάθε μουσικό να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα.

ΟΚ, συνεχίζουμε. Στο δεύτερο album σας συνεργαστήκατε  με τη σουηδική ViciSolum Records. Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εντυπώσεις σας και ποιες οι σημαντικότερες διαφορές με τα πρώτα σας βήματα κυρίως στα θέματα προώθησης και διανομής;

Είναι κάπως νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για μια επαγγελματική συνεργασία που μέχρι στιγμής είναι άψογη Οι συνεργάτες μας από την Σουηδία είναι συνεχώς δίπλα μας και μας υποστηρίζουν. Πολύ σημαντικό είναι ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη εταιρία που ανήκαμε, η ViciSolum είναι στην Ευρώπη οπότε οι συνεννοήσεις είναι πιο άμεσες, δεν υπάρχουν ανούσιες καθυστερήσεις λόγω απόστασης και ώρας.

Η αποδυνάμωση των δισκογραφικών εταιρειών και η ενίσχυση του DIY στοχείου παγκοσμίως έχει αφενός ευνοήσει την απαλευθέρωση της καλλιτεχνικής κατεύθυνσης, αλλά έχει επίσης πιθανώς περιορίσει την προοπτική των πραγματικά ταλαντούχων. Ποια είναι η άποψή σας για αυτό και πώς βλέπετε τη σύγχρονη διεθνή rock σκηνή;

Νομίζω θα διαφωνήσω στον αρχικό ισχυρισμό σου. Πιστεύω πως είναι στο χέρι κάθε μπάντας να βγάλει την μουσική της εκεί έξω. Τι και αν ανήκει σε δισκογραφική τι κι αν όχι; Η όλη υπόθεση της “εξαγωγής” της μουσικής του κάθε καλλιτέχνη θέλει επιμονή, συνεπεία και πολλή δουλειά. Τουλάχιστον αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν να λειτουργούν για τους M.o.M. Οπότε σκέφτομαι τώρα, είμαι σε θέση να κρίνω εγώ την διεθνή ροκ σκηνή; Πάντως μέσα στο 2017 βγήκαν πολύ καλοί δίσκοι. Ίσως να είναι ένα δείγμα και αυτό, σωστά;

Το 2017 ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες. Εξαιρώντας για ευνόητους λόγους το Sigma, ποιες περυσινές κυκλοφορίες ξεχωρίσατε ως ακροατές και ποιες «ζηλέψατε» ως μουσικοί;

Την θερμοκρασία των Mastodon – Emperor Of Sand

Το ροκ των Royal Blood – How Did We Get So Dark

Την πολυπλοκότητα των Need –  Hegaiamas : A Song For Freedom

Την αμεσότητα των Leprous – Malina

Την εγκεφαλικότητα των Playgrounded  – In Time With Gravity

Τις περιοδείες των Foo Fighters – Concrete and Gold

Στα  live σας υπάρχει πάντα πολύ καλό δουλεμένο οπτικό υλικό. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η live παρουσίαση της μπάντας;

Είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα. Θέλουμε το live να είναι άψογο και πάντα προσπαθούμε με καινούργια στοιχειά με περισσότερη πρόβα με νέο εξοπλισμό να προτείνουμε κάτι. Το αν τα καταφέρνουμε, αυτό το κρίνει το κοινό.

Έχετε ανεβάσει τον πήχη των συναυλιών σας ήδη πολύ ψηλά. Τι να περιμένουμε στις 20 Iανουαρίου στο Temple Athens; Κάτι ασυνήθιστο στη setlist ίσως;

Ετοιμάζουμε ένα γεμάτο σετλιστ σίγουρα με όλο το Sigma και αρκετές στιγμές του Human. Είναι τρομερό το συναίσθημα να μπορούμε να τραγουδάμε όλοι μαζί. Ανυπομονούμε!

Έχετε σχέδια για περιοδεία εκτός των ελληνικών συνόρων;

Στα πλαίσια προώθησης του Sigma ήδη η μπάντα βγήκε μια φορά στο εξωτερικό παρέα με τους Textures και Extremities. Ήδη έχουμε ανακοινώσει 3 live τον Μάρτιο στην Ολλανδία και αυτή την στιγμή καθώς μιλάμε κλείνονται κι άλλα.

Υπάρχει κάτι στην ελληνική σκηνή που θα θέλατε να δείτε και δεν έχει συμβεί ακόμα;

Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που εξελίσσεται η σκηνή! Νιώθω ότι η εξέλιξή της στηρίζεται πάνω σε γερά θεμέλια. Θα ήθελα να δω ακόμα περισσότερες μπάντες να γεμίζουν μαγαζιά στο εξωτερικό. Τα βασικά βήματα έχουν γίνει αυτό που χρειάζεται είναι λίγο περισσότερος χρόνος. Είμαι αισιόδοξος.

Υπάρχει ήδη έτοιμο υλικό για το τρίτο σας album; Ελπίζουμε να κυκλοφορήσει πριν το 2020…

(Γέλια) Σχεδιάζουμε το καινούργιο άλμπουμ να βγει αρκετά σύντομα. Έχουμε ήδη κάποιες ιδέες έτοιμες, αλλά δεν είναι κάπως παράξενο να μιλάμε για τρίτο δίσκο; Το Sigma κυκλοφορεί μόνο εδώ και δύο μήνες.

Σας ευχαριστούμε πολύ! Θα τα πούμε σε λίγες ημέρες στο Temple Athens!

Εμείς ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Ελπίζουμε να δούμε όσους περισσότερους από εσάς  γίνεται το βράδυ του Σαββάτου της 20ης Γενάρη.

Rise Evolve.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης