Κarmakanic – DOT

[InsideOut, 2016]

karmakanic-dot

Εισαγωγή: Λίλα Γκατζιούρα
09 / 12 / 2016

Aπό το 2008 oι Κarmakanic βρίσκονται υπό τη σκέπη της InsideOut και φέτος επιστρέφουν με τον πέμπτο κατά σειρά full length δίσκο τους, το “DOT”. Την μπάντα συμπληρώνουν  αξιόλογοι μουσικοί και συγκεκριμένα οι Göran Edman στα φωνητικά, ο οποίος έχει δουλέψει και με τον Yngwie Malmsteen στο παρελθόν, Krister Jonsson σε ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, Lalle Larsson στα πλήκτρα, ο οποίος έχει ηχογραφήσει με πλήθος μουσικών της προοδευτικής σκηνής όπως οι Agents of Mercy, Jon Anderson, Gary Willis και Randy Brecker,  Nils Eriksson σε φωνητικά, Andy Tillison (των The Tangent)  σε Hammond organ, Andy Bartosh σε ηλεκτρικές κιθάρες, Ray Aichinger σε σαξόφωνο και φλάουτο, Christine Lenk, Alex Reingold και Norah Reingold σε φωνητικά και Morgan Ågren στα drums, ο οποίος είναι γνωστός από τις δουλειές του με Frank Zappa, Kaipa, Steve Vai, Tony Iommy και Terry Bozzio. Με τόσα δυνατά χαρτιά το αποτέλεσμα θα πρέπει λογικά να είναι ικανοποιητικό, έτσι δεν είναι;


 

Μια κουκίδα μας κρατάει ψηλά

H Σουηδία είναι μια χώρα που πάντα μας τροφοδοτούσε με μουσική, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Εδώ και δύο δεκαετίες μας προσφέρει διαμάντια σε αυτό που αποκαλούμε neo-prog. Mία τέτοια περίπτωση είναι και οι Κarmakanic που έχουν όλα τα στοιχεία συν το symphonic στοιχείο. Γνήσια τέκνα των Flower Kings μιας και ο νους του γκρουπ ακούει στο όνομα Jonas Reingold, που υπήρξε μέλος τους, αργά αλλά σταθερά από το 2002 έχουν πέντε ολοκληρωμένες δουλειές. Το χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή ποιότητα  που έχουν σε όλες τις δουλειές τους, αλλά ακόμα δεν έχουν κάνει το μεγάλο άλμπουμ.  Και εδώ έρχεται η αναμενόμενη μετά από πέντε χρόνια φετινή κυκλοφορία τους, το “DOT”.

Η μπάντα με το ξεκίνημα της ακρόασης δείχνει τις διαθέσεις της, με τη  μεγάλη διάρκεια σε χρόνο (εικοσιπεντάλεπτο), αλλά και σε τίτλο “God the Universe and Everything Else No Οne Really Cares About part I”. Εδώ χτυπάει η καρδιά του  “DOT”, με τον επικό χαρακτήρα που δίνει η εξαμελής μπάντα στο μουσικό θέμα. Χωρίς να βιάζεται, απλώνει όλα τα στοιχεία της, καθώς μετά την μικρή εισαγωγή και το αρχικό ξέσπασμα, αρχίζει  σιγά-σιγά  το κάθε όργανο να συμμετέχει σε αυτήν την «ιεροτελεστία». Ακουστικές κιθάρες  που αφήνουν  την θέση τους σε σκληρό ηλεκτρισμό και επανέρχονται. Συνεχίζουν τα πνευστά με τα μουσικά-μυστικά περάσματα να παίρνουν πιο jazzy χαρακτήρα. Μοιραία το symphonic στοιχείο, αρχίζει να χάνει λίγο έδαφος και γυναικεία φωνητικά κατακλύζουν την ατμόσφαιρα, σαξόφωνο και όργανο δίνουν το κάτι παραπάνω στις συλλογικές αλλά και στις ατομικές στιγμές τους. Το ευτυχές γεγονός είναι ότι όλα κυλάνε μέσα σε μια αγωνιώδη ατμόσφαιρα, με όλες αυτές τις εναλλαγές και τις επαναφορές, δεν καταλαβαίνεις αλλά και  δεν βαριέσαι την διάρκεια του μουσικού θέματος. Χαρακτηριστικό neo-prog, σήμα κατατεθέν και εδώ βρίσκεται και όλη η ουσία του “DOT”.

Συνεχίζουμε με το δεκάλεπτο “Higher Ground”. Συμφωνικό, χαλαρό με τις εκρήξεις του καταμεσής, σε συνδυασμό με τα  πανέμορφα κιθαριστικά σόλo, καταλήγουμε σε ένα ήσυχο τελείωμα με φωνητικές αρμονίες. Οι διάρκειες  μικραίνουν  και  ακολουθούν τα πανέμορφα και σε  πιο rocκ ύφος “Steer By The Stars” και “Travelling Minds”. Πιο space διάθεση και με εναλλαγές σε ωραίες ιδέες και μουσικές εκτελέσεις. Εδώ βλέπουμε και την ικανότητα της μπάντας να φτιάχνει και… τραγούδια! Και για το τέλος επανερχόμαστε στο αρχικό θέμα με το Part 2. Όλα πάλι  μπροστά, με όλα τα βαριά χαρτιά  που αναφέραμε στην αρχή της ακρόασης να επανέρχονται.

Οι Κarmakanic στην  εν λόγω κυκλοφορία τους έχουν πολλές φιλικές συμμετοχές  και έχουν πετύχει να προσθέσουν όλα τα καλά στοιχεία από αυτές, ανταμείβοντας πάνω απ’ όλα τους εαυτούς τους και εμείς μοιραία γινόμαστε δέκτες αυτής της πολύ προσεκτικής μουσικής έκφρασης. Εδώ μέσα υπάρχουν μελωδίες και μουσικές εξαιρετικού επιπέδου. Πιστεύω ότι η μπάντα μας έχει δώσει ένα πανέμορφο άλμπουμ στην  προσπάθειά της  να αφήσει τα πολλά symphonic στοιχεία και συγχρόνως προσθέτει το κάτι παραπάνω σε φαντασία και αυτοσχεδιασμό, έχοντας επιτυχές αποτέλεσμα. Πανέμορφο άκουσμα!

8.5 / 10

Κώστας Ρόκας

 

2η γνώμη 

 

Ο καινούργιος δίσκος των Κarmakanic  κυμαίνεται στο γνώριμο ύφος της μπάντας και θα ευχαριστήσει τους απανταχού οπαδούς της. Συνθετικά το  “DOT” είναι πλούσιο με πολλά συμφωνικά μέρη, funky πινελιές, χωροδιακά περάσματα, 70’s άρωμα και σύγχρονη παραγωγή. Τα μικρότερης διάρκειας κομμάτια είναι  πιο ευκολοχώνευτα και αρκετά διασκεδαστικά, άνετα λοιπόν θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πιο εμπορική πλευρά του δίσκου. Το εναρκτήριο κομμάτι, το “God the Universe and Everything Else No Οne Really Cares About part I” είναι μάλλον η καλύτερη δουλειά στο “DOT”, ενώ το δεύτερο μέρος του στο τέλος θα μπορούσε και να λείπει.  Μνεία πρέπει να γίνει και στο artwork του album, το οποίο επιμελήθηκε ο Καναδός Hugh Syme, γνωστός κυρίως από τις δουλειές του με τους  Rush, αλλά και με πολλά άλλα ονόματα της μουσικής σκηνής (Iron Maiden, Fates Warning, Queensrÿche, Flying Colors, Dream Theater κλπ.).

7.5 / 10

Λίλα Γκατζιούρα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης