Συνέντευξη: Victor Wooten

Σε λίγες ημέρες ο Victor Wooten, ένας από τους σημαντικότερους ήρωες του ηλεκτρικού μπάσου σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια, θα επισκεφτεί τη χώρα μας για δύο εμφανίσεις στον συναυλιακό χώρο ΑΘΗΝΑ’ Live του δικού μας εξαιρετικού jazz fusion ηλεκτρικού μπασίστα, Γιώργου Φακανά. Λίγες ημέρες πριν την προσεχή Παρασκευή & Σάββατο (24 & 25 Οκτωβρίου), ο σπουδαίος μουσικός απάντησε στις ερωτήσεις του Δημήτρη Αναστασιάδη για το ProgRocks.gr. 


Γεια σου Victor. Καταρχάς είναι μεγάλη τιμή για μένα να σου κάνω αυτές τις ερωτήσεις. 

Victor Wooten3Πώς μετά από τέτοια τεράστια, μακροχρόνια και πολύπλευρη πορεία, από τα πρώτα παιδικά βήματα στα χώματα της Virginia έως τις αμέτρητες συνεργασίες, την παγκόσμια αναγνώριση και τα 5 Grammy κρατάς άσβεστο το πάθος σου για την μουσική;

Σε ευχαριστώ Δημήτρη. Η μουσική είναι μία γλώσσα για μένα και σπάνια μου τελειώνουν οι λέξεις. Έχω ακόμα πολλές μουσικές ιδέες που πολύ θα ήθελα να πραγματοποιήσω. Αυτό με βοηθάει να διατηρώ το πάθος μου. Εκτός αυτού, γνωρίζοντας πως οι άνθρωποι απολαμβάνουν αυτό που κάνω, αυτό με ωθεί να θέλω να κάνω ακόμα περισσότερα. Μου αρέσει να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους.

Ο συγκερασμός μουσικής και φύσης που γίνεται στο camp Wooten Woods (στον πανέμορφο Duck River που βρίσκεται στο Tennessee), αλλά και η πεποίθηση σου ότι η μουσική είναι γλώσσα και λειτουργεί με αντίστοιχους τρόπους, αντανακλά έναν άνθρωπο που πιστεύει ότι η μουσική έχει και άλλες προεκτάσεις. Θεωρείς ότι μπορεί κάποιος να βρει πνευματικότητα και να αυτοπραγματωθεί μέσω της μουσικής;

Victor Wooten4Όλοι οι άνθρωποι και όλα τα πράγματα είναι πνευματικά. Το θέμα είναι αν το συνειδητοποιούμε αυτό ή όχι. Η συνειδητοποίηση μπορεί να έρθει κάνοντας οτιδήποτε, τα πάντα ή τίποτα. Η αυτοεκπλήρωση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Η ζωή είναι όμορφη, αλλά περίπλοκη. Δε νομίζω πως κάποιο συγκεκριμένο πράγμα μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρωση σε έναν άνθρωπο. Είμαι πολύ χαρούμενος και πλήρης, αλλά υπάρχουν ακόμα πράγματα που θέλω να κάνω. Είμαι ικανοποιημένος. Δεν ποθώ την πλήρωση με την έννοια ότι θέλω να τα παρατήσω, αλλά μόνο με την έννοια ότι είμαι ικανοποιημένος και χαρούμενος με ό,τι έχω επιτύχει, ό,τι έχω βιώσει και ό,τι έχω δώσει.     

Από τις αναρίθμητες συνεργασίες που έχεις κάνει, ποιες είναι εκείνες που σε έχουν στιγματίσει ως άνθρωπο και ως μουσικό;

Όλες οι συνεργασίες μου με έχουν διαμορφώσει ως μουσικό και ως άτομο. Θα ήμουν διαφορετικός άνθρωπος και μουσικός αν αφαιρούνταν οποιαδήποτε από τις συνεργασίες μου στο παρελθόν.

Το 2008 με τους SMV, το album “Thunder” και τις επακόλουθες περιοδείες πραγματοποιήθηκε η φαντασίωση πολλών μπασιστών (και όχι μόνο). Τρεις γενιές μουσικών που έχουν αλλάξει ουσιαστικά το όργανο βρέθηκαν στο ίδιο σχήμα και έδωσαν τη δυνατότητα στους απανταχού οπαδούς να τους δουν και από κοντά. Τι εντυπώσεις σου έχει αφήσει η εμπειρία σου με τους SMV και ποιο ήταν το κλίμα μεταξύ σας;

SMV-live Singapore

Ήταν τιμή για μένα να είμαι μέρος των SMV. Ο Marcus (Miller) και ο Stanley (Clarke) είναι παιδικοί μου ήρωες και παραμένουν τεράστιες επιρροές στο παίξιμό μου. Τους σεβόμουν για τόσο μεγάλο διάστημα που ήταν μία πρόκληση το να θεωρούμαι ισάξιός τους κατά την περιοδεία μας. Οι πρόβες, η διαδικασία των ηχογραφήσεων και οι ζωντανές μας εμφανίσεις ήταν όλα πολύτιμα και διδακτικά για μένα και εκμεταλλεύτηκα κάθε ευκαιρία να μάθω από την επιδεξιότητα και την εμπειρία τους. Ελπίζω να το κάνουμε ξανά στο μέλλον.

Έχεις επισκεφθεί την Ελλάδα και με την προσωπική σου μπάντα το 2005, αλλά και με τους SMV το 2008. Τι θυμάσαι από εκείνες τις επισκέψεις σου στη χώρα μας και ποια είναι η γνώμη σου για το ελληνικό μουσικό κοινό;

Είναι πάντα ευχάριστο να ταξιδεύω στην Ελλάδα. Επειδή δεν ερχόμαστε συχνά, το κοινό δείχνει κάθε φορά πραγματικά έτοιμο να μας δει. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε υπέροχα και να ενθουσιαζόμαστε να παίζουμε. Victor Wooten6Ανυπομονώ να γευτώ ξανά το νοστιμότατο φαγητό και να δω τους υπέροχους ανθρώπους εκεί. Έχω κάνει μερικούς φίλους με τα χρόνια. Ανυπομονώ να τους δω, αλλά και να κάνω καινούργιους φίλους στην Ελλάδα.

Από τους πολυάριθμους νέους ηλεκτρικούς μπασίστες ποιους ξεχωρίζεις;

Μου αρέσει οποιοσδήποτε παίκτης τοποθετεί σε προτεραιότητα το groove και την “υποστήριξη”. Μερικοί από εμάς ξεχνούν ότι ανήκουμε στο ρυθμικό section. Κάνε τη μουσική να groove-άρει υποστηρίζοντας την υπόλοιπη μπάντα και κερδίζεις τη μουσική μου καρδιά.

Ποια συγκροτήματα ή καλλιτέχνες ακούς  τον τελευταίο καιρό;

Αυτή τη στιγμή μου έρχονται στο μυαλό οι Snarky Puppy, αλλά υπάρχουν πολλές υπέροχες μπάντες σήμερα που ξεπετάγονται από παντού.

Μπορείς να ξεχωρίσεις πέντε καλλιτέχνες η μουσική των οποίων σε έχει σημαδέψει είτε ως βίωμα είτε ως επιρροή;

Θα σου πω πέντε καλλιτέχνες που πραγματικά με έχουν επηρεάσει, γιατί μου αρέσει σχεδόν οτιδήποτε έχουν κάνει: Stevie Wonder, Earth Wind and Fire, James Brown, Stanley Clarke και Jaco Pastorius.

Be the first to comment

Leave a Reply