Ved Buens Ende: η επιστροφή των πρωτοπόρων

από τον Χρήστο Μήνο

Το νέο κύμα του black metal έκανε την εμφάνισή του στα μέσα της δεκαετίας του ’90 δημιουργώντας έναν εκκωφαντικό κρότο που το έκανε να ακουστεί ακαριαία σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως το βοήθησε να γίνει αποδεκτό σαν την απόλυτη νέα τάση.

O πρώτος και μοναδικός δίσκος των Νορβηγών Ved Buens Ende κυκλοφόρησε το 1995 δίνοντας ένα απρόσμενο πρόσωπο στο νέο κίνημα. Στο νεοσύστατο αυτό είδος που κάποιοι βιάστηκαν να του αποδώσουν μονολιθικό χαρακτήρα, να το καταδικάσουν ως εγκλωβισμένο στις διακηρύξεις του, οι Ved Buens Ende έδωσαν άλλη διάσταση.

Το Written in Waters μπορεί να ιδωθεί ως πρωτοπόρος για το progressive black metal και να επαληθεύσει την άποψη πως η αφετηρία για την ανανέωση της metal μουσικής εντοπίζεται στις ακραίες εκφάνσεις του. Ο δίσκος είναι η μήτρα για πολλά avant-garde έργα που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, ένα θαρραλέο έργο που απενοχοποίησε τη ριζοσπαστική σύνθεση στα συμφραζόμενα του black metal. Δίσκος πικρός που αντλεί επιρροή από τον παγιωμένο black metal ήχο αλλά και από το ψυχεδελικό παρελθόν της rock μουσικής. Η φωνή του Carl-Michael Eide που σχεδόν απαγγέλλει τους στίχους, ξαφνιάζει. Το σκηνικό θυμίζει μια φθινοπωρινή μέρα στο νορβηγικό τοπίο του οποίου η μελαγχολική ηρεμία ταράσσεται από την απειλή βροχής που εκδηλώνεται όταν τα black φωνητικά του Vicotnik ξεσπάνε για να επέλθει μετά από λίγο ξανά η ηρεμία που μόνο καθησυχασμό δεν φέρνει. Τα πάντα γύρω έχουν την ανάμνηση του πόνου και την επιμονή να παραμένει στο παρόν. Οι στίχοι είναι ποιητικοί με ένα πικρό αίνιγμα να ενεδρεύει σε κάθε κομμάτι που αναπολεί το παρελθόν σαν διαφυγή από τον πόνο.

Το Written in Waters δεν αποπνέει νιχιλισμό, αλλά τη μελαγχολία που γεννάει το βάρος της νοσταλγίας. Η επίγνωση πως αυτό που ποθεί ο στιχουργός έχει χαθεί στο λαβύρινθο του χρόνου και το παρόν είναι κακέκτυπο των παρελθουσών στιγμών. Οι Ved Buens Ende έκτοτε έπεσαν στην αδράνεια προσφέροντας μόνο μια φευγαλέα όψη για την πορεία που μπορούσε να διαγράψει το black metal. Ευτυχώς από τους In the Woods… μέχρι τους Dødheimsgard και τους Virus (με μέλη της μπάντας, στους οποίους διοχέτευσαν τη δημιουργικότητά τους) η κληρονομιά τους δεν έμεινε χωρίς συνέχεια.

Κι όμως, σχεδόν ανέλπιστα, η επιστροφή των Ved Buens Ende παίρνει εκ νέου σάρκα και οστά και αναμένουμε το διάδοχο αυτού του αριστουργήματος. Χρόνια μετά τη διάλυση της μπάντας, αλλά με τα μέλη να έχουν εμπλουτίσει τις εμπειρίες τους εξαιτίας των σπουδαίων σύγχρονων συγκροτημάτων με τα οποία συνέδεσαν το όνομά τους,οι αναγεννημένοι Ved Buens Ende είναι πάλι εδώ. Kαι η πρώτη γεύση για την επάνοδό τους θα μας δώσει η περιοδεία που πραγματοποιήσουν και προς καλή μας τύχη θα συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα. Η συνέχεια στις 6 Μαρτίου στο Fuzz Club.