The Live Tribute to GARY MOORE vol.2 @ Κύτταρο, 11/01/2014

 

Reach For The Sky

 

Από τον Δημήτρη Καλτσά

COLD SWEAT Kissadjekian0025Πέρασαν κιόλας σχεδόν 3 χρόνια από εκείνη τη μαύρη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου 2011, όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή τόσο πρόωρα ένας από τους σημαντικότερους hard rock / blues / metal (και άλλα) κιθαρίστες. Το στοιχείο που ίσως ξεχωρίζει (και θα ξεχωρίζει για πάντα) τον μοναδικό Gary Moore είναι το πόσο ιδιαίτερα αγαπητός είναι σε όλους όσους έχουν συνδεθεί, έστω ελάχιστα, με οποιαδήποτε περίοδο της τόσο πλούσιας μουσικής του πορείας.

Η βραδιά στις 11 Ιανουαρίου στο Κύτταρο ήταν αφιερωμένη στη μνήμη και τα τραγούδια του μεγάλου Gary Moore. Οι Cold Sweat blues band και οι Remember Lizzy, καθώς και πολυάριθμοι εκλεκτοί καλεσμένοι, μας ταξίδεψαν σε αγαπημένες μας μελωδίες και απέδειξαν για άλλη μία φορά το υψηλότατο επίπεδο των Ελλήνων μουσικών.

COLD SWEAT Kissadjekian0008Στις 22:10 οι Cold Sweat blues band ξεκίνησαν το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, το οποίο ήταν αφιερωμένο κυρίως στα blues κομμάτια του Gary Moore, αν και η έναρξη του σετ τους έγινε με το “Wishing Well” και τον Ηρακλή Ζώτο στα φωνητικά.

Στη συνέχεια, και μέχρι τη λήξη του πρώτου μέρους, το μικρόφωνο ανέλαβε η Vicky B. (Plastic People), η οποία τραγούδησε εξαιρετικά γενικά, κυρίως στα πιο αργά blues κομμάτια. Η παρουσία της ήταν πολύ ζωντανή στη σκηνή και κατάφερε να κερδίσει τον κόσμο, ξεπερνώντας τα λίγα λαθάκια σε ελάχιστες (αχρείαστα) αγχωμένες εισόδους της σε κάποια κομμάτια.

Η σύνθεση των Cold Sweat blues band που είδαμε το βράδυ του Σαββάτου απ’ ότι έμαθα σχηματίστηκε λίγες ημέρες πριν το live και με αυτό ως δεδομένο η απόδοσή τους ήταν πολύ καλή. Με το παίξιμό τους κατάφεραν να κερδίσουν το κοινό, το οποίο συμμετείχε δυναμικά σε αρκετά σημεία.

Από το σύνολο ξεχώρισε δίχως αμφιβολία η ηγετική μορφή της μπάντας, ο Θανάσης Γκιόκας στην κιθάρα, ο οποίος σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των κομματιών με το ψυχωμένο παίξιμό του. Τη σύνθεση ολοκλήρωσαν ο Γιάννης Σκυλλάς (πλήκτρα, Plastic People) και τρία μέλη των Joker, oι: Γιώργος Γούτης (κιθάρα), Ζώης Βελισσαρόπουλος (μπάσο) και Γιάγκος Μπαρμπάτης (ντραμς).

COLD SWEAT Kissadjekian0019Μαζί με τους Cold Sweat blues band στη σκηνή βρέθηκε σε ολόκληρη τη διάρκεια του σετ ο γλυκύτατος Vic Martin στα πλήκτρα, συνεργάτης του Gary Moore στα 10 τελευταία χρόνια της ζωής του, o οποίος έχει επίσης συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα, όπως: Bee Gees, Eurythmics, Chris de Burgh, Boy George. Πρόσχαρος και κεφάτος από την αρχή μέχρι το τέλος του αφιερώματος, ο Vic Martin εμψύχωνε συνεχώς όλους τους συμμετέχοντες, διδάσκοντας ήθος και κερδίζοντας τις εντυπώσεις και το σεβασμό όλων των παρευρισκομένων.   

Η κορυφαία στιγμή ανάμεσα στα κομμάτια των Cold Sweat blues band ήταν αναμφισβήτητα η εκτέλεση του “The Blues Is Alright”, με το οποίο αποχαιρέτησαν το κοινό σκορπίζοντας χαμόγελα.  

Setlist: Intro, Wishing Well, Pretty Woman, All Your Love, Umbrella Man, Walking By Myself, Still Got The Blues, Checkin’ Up On My Baby, The Sky Is Crying, As The Years Go Passing By, The Blues Is Alright

 

REMEMBER LIZZY Kissadjekian0032 (2)Τη θέση των Cold Sweat blues band στη σκηνή πήραν οι Remember Lizzy, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 23:30 με εντυπωσιακή ενέργεια και ένα πλατύ χαμόγελο που διατήρησαν μέχρι το τέλος της συναυλίας (και μετά από αυτό, είναι η αλήθεια). Το blues rock μετέβη σε δυναμικό hard rock και ενίοτε heavy metal και με τα εναρκτήρια “Run For Cover” και “Shapes Of Things” οι Remember Lizzy κέρδισαν αμέσως το κοινό που είχε ήδη γεμίσει το Κύτταρο.

Οι Γιάννης Σίννης και Πάνος Παπαπέτρος αποτελούν ένα πολύ ζωντανό και δυνατό κιθαριστικό δίδυμο. Στο μπάσο και τα δεύτερα φωνητικά ο εξαιρετικός Αλέξανδρος Σταύρακας (Maidenance) και στα φωνητικά ο Μιχάλης Δανδουλάκης έπαιξαν μουσική αυστηρά εντός ορίων υψηλού επιπέδου hard rock. Οι μοναδικοί μουσικοί που δεν κατέβηκαν από τη σκηνή ούτε για ένα κομμάτι μέχρι το τέλος ήταν ο Μάνος Γαβαλάς (πλήκτρα, δεύτερα φωνητικά) και ο αδελφός του Άκης (ντραμς, Persona Non Grata) και οι δύο ιδρυτικά μέλη των ιστορικών Sound Of Silence. Νομίζω πως η καταπληκτική απόδοση ειδικά του Άκη Γαβαλά ανέβασε το επίπεδο ολόκληρου του σετ των Remember Lizzy.

GNT2 Kissadjekian0025

Η εξαιρετική εκτέλεση του “Military Man” συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς. Το έντονο Thin Lizzy χρώμα του κομματιού με την ερμηνεία του Phil Lynott στην πρωτότυπη εκδοχή του στο “Run For Cover” [1985] έπαιξε πιθανότατα σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Πρώτος καλεσμένος της μπάντας ήταν ο Νεκτάριος Πουλάκος (Keado Mores) στα φωνητικά στο κλασικότατο “Over The Hills And Far Away”. Αμέσως μετά, τη θέση του στο μικρόφωνο πήρε ο Γιάννης Κορωναίος (Ragenheart), ο οποίος εντυπωσίασε με το χρώμα της φωνής του στο “Wild Frontier” ένα κομμάτι, του οποίου οι μέτριες φωνητικές απαιτήσεις δεν του επέτρεψαν να μας αποκαλύψει αυτό που ακούσαμε αμέσως μετά…

REMEMBER LIZZY Kissadjekian0032 (17)Τρίτο συνεχόμενο κομμάτι από το σπουδαίο “Wild Frontier” [1987] o hard rock ύμνος “Thunder Rising”, μία από τις λαμπρότερες στιγμές της συναυλίας, με τον Κορωναίο να δίνει, ανάμεσα σε πολλές άλλες εξαιρετικές ερμηνείες, ίσως την καλύτερη της βραδιάς. Η αβίαστη έκταση και η μελωδικότητά της φωνής του, ειδικά στα πιο metal κομμάτια, δε συναντιούνται συχνά.

Ακολούθησε το “Empty Rooms” και όπως ήταν φυσικό ο κόσμος συμμετείχε έντονα στη συναισθηματική εκτέλεση των Remember Lizzy. Το εκτενές σόλο του εμφανώς φορτισμένου Πάνου Παπαπέτρου ήταν και αυτό ένα highlight στο, ομολογουμένως, υπέροχο σετ. 

Ο συμπαθέστατος Γιάννης Παπαδαντωνάκης (Guitar Aging Studio) ανέλαβε χρέη κιθαρίστα και ο Στέργος Βόλας (Big Ballz) τραγούδησε πολύ καλά στο κλασικότατο “Don’t Take Me For A Loser”, από το ”Corridors Of Power” [1982]. Κατόπιν, ο Ηρακλής Ζώτος στα φωνητικά και ο Γιώργος Μαρούλης στην κιθάρα πήραν θέσεις στη σκηνή για το επίσης πιασάρικο “Hold On To Love”. Ο Μαρούλης ανέλαβε με επιτυχία το βάρος της κιθαριστικής απόδοσης του “Parisienne Walkways”, καταλήγοντας (προβλεπόμενα) σε ένα εκτενές και απολαυστικό σόλο. Αποχωρώντας μέσα σε χειροκροτήματα, ο Γιώργος Μαρούλης έδωσε (τρόπον τινά) τη θέση του στον πιο ξεχωριστό καλεσμένο της βραδιάς…

Ο θρυλικός παραγωγός Chris Tsangarides ανέβηκε στη σκηνή, σεμνός και μάλλον ελαφρώς τρακαρισμένος. Με την κιθάρα του ανά χείρας, έπαιξε με τους Remember Lizzy (και τον Vic Martin με το άσβηστο χαμόγελο στα έξτρα πλήκτρα) το αλησμόνητο “Don’t Believe A Word” από το “Back On The Streets” [1978], το πρώτο άλμπουμ του Moore στο οποίο έκανε παραγωγή ο Tsangarides. REMEMBER LIZZY Kissadjekian0032 (30)(Για ιστορικούς λόγους αναφέρω και τα υπόλοιπα: “Dirty Fingers” [1983] και “Power Of The Blues“ [2004] και συμπαραγωγή με τον ίδιο το Gary στα: “Dark Days in Paradise” [1997] και “Back to the Blues” [2001]).

Τo ομώνυμο κομμάτι του “After The War” [1989] (και κορυφαίο του άλμπουμ νομίζω μαζί με το “Blood Of The Emeralds”), αποδόθηκε από τους Θανάση Χατζηαγάπη, Σταύρο Γκατσόπουλο (κιθάρες, Maidenance) και Γιάννη Παπανικολάου (φωνή, Rock’n’Roll Children) με αμιγώς metal τρόπο και η συνέχεια ήταν ανάλογη…

Οι δύο κιθαρίστες των Maidenance μοιράστηκαν τη δίλεπτη κιθαριστική εισαγωγή του “End Of The World”, στο οποίο τραγούδησαν μαζί οι Ηρακλής Ζώτος και Γιάννης Κορωναίος με καθαρά metal διάθεση. Το μεταλλικό ύφος κορυφώθηκε όταν εμφανίστηκε ο Άγγελος Περλεπές (Mystery) με τη Stratocaster του και ακούστηκε το riff του “Hiroshima”, το οποίο απολαύσαμε με μία (αναμενόμενη και αγαπημένη) neo-classical πινελιά από τον Περλεπέ. 

GNT2 Kissadjekian0019

O παλαίμαχος κιθαρίστας έμεινε στη σκηνή και για το “Victims Of The Future”, στο οποίο τραγούδησε η Νάγια Κουτή. Παρά τη φιλότιμη προσπάθειά της, νομίζω ότι το συγκεκριμένο τρσγούδι δεν ταίριαζε καθόλου στη φωνή της.

Στο πολυαγαπημένο “Murder In The Skies” με τον Γιώργο Διαμαντή (Delivers) στη ρυθμική κιθάρα και τα φωνητικά, απολαύσαμε την κορυφαία κιθαριστική στιγμή της βραδιάς από τον Αλέξη Φλούρο (Seduce The Heaven), ο οποίος κατέπληξε με την πεντακάθαρη εκτέλεση του καταιγιστικού μνημειώδους σόλο του Gary Moore στο κομμάτι του άλμπουμ “Victims Of The Future” [1983]. Ο ίδιος έπαιξε το “The Loner” και αποχώρησε μέσα σε θερμά χειροκροτήματα από το κοινό.

Οι Remember Lizzy επανήλθαν όλοι μαζί ξανά στη σκηνή και έπαιξαν με την ίδια αμείωτη ενέργεια δύο κομμάτια των Thin Lizzy, το “Waiting For An Alibi” και τον «εθνικό ύμνο της Ιρλανδίας», όπως χαρακτήρισαν οι ίδιοι το έπος “Black Rose” 

GNT2 Kissadjekian0029

από τον ομώνυμο δίσκο του 1979, τον μοναδικό στούντιο δίσκο των Thin Lizzy με τον Gary Moore στην κιθάρα.

Η υπέροχη συναυλία ολοκληρώθηκε με τους Remember Lizzy να συνοδεύονται από τους Cold Sweat και όλους τους καλεσμένους της βραδιάς στο “Out In The Fields”, κλείνοντας με ευχές για ανάλογη συνέχεια, μέσα σε πνεύμα σύμπνοιας μεταξύ όλων και με εμφανή συναισθηματική φόρτιση.

Το ραντεβού ανανεώθηκε. Και του χρόνου παίδες!   

Setlist: Run For Cover, Shapes Of Things, Military Man, Over The Hills And Far Away, Wild Frontier, Thunder Rising, Empty Rooms, Don’t Take Me For A Loser, Hold On To Love, Parisienne Walkways, Don’t Believe A Word, After The War, End Of The World, Hiroshima, Victims Of The Future, Murder In The Skies, The Loner, Waiting For An Alibi, Black Rose, Out In The Fields

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν www.livephotographs.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης