Yolk – Solar

Yolk - Solar review

[Nuun Records, 2017]

Εισαγωγή: Γιάννης Ζαβραδινός
12 / 06 / 2017

Οι Yolk δημιουργήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 στην Δουνκέρκη της Γαλλίας. Η εικοσαετής τους πορεία  αν και δισκογραφικά αραιή, φαντάζει πλούσια σε εμπειρία και συνεχή εξέλιξη μελετώντας προσεκτικά το κάθε τους βήμα. Αφομοιώνοντας σε όλο αυτό το διάστημα τις ιδιαιτερότητες μπαντών της εποχής που ξεκίνησαν -κυρίως σε επίπεδο πειραματισμού- κατάφεραν να δημιουργήσουν μια δεξαμενή γνώσεων και επιρροών μέσα από την οποία αντλούν μέχρι σήμερα έμπνευση και πολυσυλλεκτικότητα στην έκφρασή τους. Πέρα όμως από τις jazz / ψυχεδελικές αυτοσχεδιαστικές διαθέσεις τους, η επαφή τους με RIO / avant-prog θα ενισχύσει και θα μεστώσει το μουσικό τους όραμα, χαρίζοντάς μας υψηλής ποιότητας έργα από το ντεμπούτο τους μέχρι και το φετινό Solar.


 

Avant-prog φινέτσα

Aκούγοντας τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες τους (ομώνυμο, 2001 και το περσινό You Decide) δίνεται η εντύπωση πως έχουμε να κάνουμε με μια μπάντα που κατευθύνεται από το μουσικό της ένστικτο. Τα θέματα και οι αλλαγές βασίζονται  σε κοινά σημεία διαφόρων ιδιωμάτων κι αν δεν υπάρχουν, έχουν την φαντασία να τα εφευρίσκουν. Το αποτέλεσμα είναι πάντα εντυπωσιακά ομοιογενές και δείχνει με το πόση άνεση μεταβαίνουν από το ένα υποείδος στο άλλο σε μία απολαυστική σπαζοκεφαλιά που ανταμείβει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ακροατή. Το Solar δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αποτελείται από τρεις ισάξιες ενότητες μεγάλης διάρκειας Solar, Vanitas και Sepulchre έκαστο με την δική του ατμόσφαιρα και ύφος. Το κύριο γνώρισμα και το πιο αναγνωρίσιμο είναι η ψυχεδέλεια μέσα από μία ελεύθερη και χαλαρή ανάπτυξη θεμάτων. Λιγότερο «πανικόβλητο» στην ιδιοσυγκρασία, οι εναλλαγές βασίζονται περισσότερο σε αυξομειώσεις όσον αφορά την συναισθηματική φόρτιση και παράθεση ηχοτοπιών παρά σε πολυποίκιλους μουσικούς ακροβατισμούς. Αίσθηση για ακόμα μια φορά κάνουν τα αιθέρια φωνητικά της Delphine Delegorgue, που κυμαίνονται από Ζeul μέχρι και Balcan. Απλώνονται  σαν πέπλα πάνω από αυτοματοποιημένους αυτοσχεδιασμούς με την κιθάρα να πιλοτάρει και να τροφοδοτεί τους υπόλοιπους μουσικούς που συνεργάζονται υποδειγματικά και αβίαστα υποστηρίζοντας με τις δικές τους συμβολές μιαν όμορφη και αφαιρετική ροή. Η πεντακάθαρη παραγωγή προσδίδει μια live αισθητική που  ενισχύει  ήχο,  ενορχήστρωση, την όλη συγκρότηση.

Αξιέπαινοι και σε αυτή την προσπάθεια, οι Yolk που συνεχίζουν με κεκτημένη ταχύτητα πιάνοντας από εκεί που μας άφησαν με το περσινό You Decide. Κατάφεραν να ανακεφαλαιώσουν έναν κύκλο που άργησαν να κλείσουν, επανακτώντας την διάθεση και το μεράκι τους. Το ταλέντο τους ούτως ή άλλως είναι αδιαμφισβήτητο. Έχουμε να κάνουμε με μια μπάντα που βρίσκεται από καταβολής της εν κινήσει τουλάχιστον στον τομέα των ζωντανών εμφανίσεων, πάντα ανήσυχη και σε ετοιμότητα να εντάσσει νέες μορφές έκφρασης μέσα στα πλαίσια του προοδευτικού rock. Δυστυχώς μέσα στην ελληνική πραγματικότητα όπου τέτοια σχήματα δεν εμφανίζονται, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναμένουμε υπομονετικά κυκλοφορίες σαν το Solar.

8.5 / 10

Γιάννης Ζαβραδινός

 

2η γνώμη

 

To τρίτο album των Γάλλων είναι με διαφορά το κορυφαίο τους και μία από τις πιο ευχάριστες και αναπάντεχες εκπλήξεις του 2017. Η σπάνια ομορφιά του πανέμορφου εξωφύλλου (το έργο «Sepulchre» του Marc Burckhardt) επιβεβαιώνεται και στα τρία εκτενή κομμάτια που συναποτελούν το Solar. Αν μη τι άλλο, η δομή των epics άνω των 10 λεπτών φαίνεται να ταιριάζει γάντι στους Γάλλους. Η συνταγή βασίζεται κυρίως στα εκπληκτικά σε απόδοση, ερμηνεία και ζωντάνια φωνητικά της χαρισματικής Delphine Delegorgue και στο ενεργοβόρο, οργασμικό παίξιμο των υπολοίπων. Οι μελωδίες και τα θέματα διαδέχονται το ένα το άλλο με αξιοζήλευτη ροή που συμπαρασύρει τον ακροατή σε ένα avant-prog πανηγύρι με RIO βάση, έντονο πομπώδες zeuhl πνεύμα και το ιδιότυπο ψυχεδελικό στοιχείο των Yolk που κάνει το μείγμα μοναδικό. Ο ρυθμός είναι ο κύριος οδηγός και ο καταλύτης, αλλά όχι τόσο με τη συνηθισμένη αυστηρότητά του εντός RIO, όσο μέσω ενός ακατανίκητου groove που αξίζει να βιώσουν όλοι.

8.5 / 10

Δημήτρης Καλτσάς