Seven That Spells – The Death And Resurrection Of Krautrock: OMEGA

[Self-released, 2018]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
13 / 11 / 2018

Το φετινό OMEGA είναι το τρίτο κομμάτι της τριλογίας με τίτλο The Death and Resurrection of Krautrock και το δωδέκατο album συνολικά των psych rockers Seven That Spells από την Κροατία. Μετά την τελευταία τους κυκλοφορία, The Death and Resurrection of Krautrock: IO είχαμε έναν πολύ καλό λόγο να περιμένουμε με ανυπομονησία τη φετινή τους κυκλοφορία.


 

Επέκταση ενός φιλόδοξου οράματος

Το παρόν άλμπουμ σηματοδοτεί την τρίτη απόπειρα των Seven That Spells να εξαπλώσουν το κόνσεπτ που τους θέλει να αποδεικνύουν ότι ένα καλλιτεχνικό ιδίωμα όπως το krautrock μπορεί να εκλείψει και έπειτα να ξαναβγεί στο φως, ανανεωμένο και φρέσκο. Πολύ περισσότερο, εντούτοις, αποτελεί από την αρχή ως το πέρας του ένα έργο που μπορεί να μοιάζει ως μια προσπάθεια αναδόμησης και κατ’ επέκταση επικαιροποίησης ενός ηχητικού στυλ ή, αν θέλετε μιας αισθητικής γραμμής δεκαετιών, μα τελικά στέκει στο μεγαλύτερο μέρος του ως μια αναζωογονητική μουσική πρόταση.

Τον πυρήνα της space rock (με την ευρεία έννοια) τεχνοτροπίας του προκείμενου σχήματος από το Ζάγκρεμπ συνιστούν, το δίχως άλλο, τα ογκώδη κιθαριστικά riff που διακρίνονται για την sludgy κυκλικότητα και εγκεφαλικότητά τους, καθώς κι οι εμμονικά επαναλαμβανόμενοι και μετά-αποκαλυπτικής οπτικής ρυθμοί που αναπτύσσουν τύμπανα και μπάσο. Η ατμοσφαιρικότητα, επίσης, φαίνεται να απασχολεί επισταμένως τους Seven That Spells, αφού αναπτύσσουν τις ψυχεδελικές φόρμες τους με μια ενισχυμένη δόση σκοτεινιάς, μυστικισμού και με το βλέμμα στραμμένο εκτός γήινης πραγματικότητας. Μια αληθινή kosmische musik κατάθεση, δηλαδή, στα πρότυπα των αντίστοιχων ηχογραφημάτων που εκ Γερμανίας ορμώμενα από τα τέλη των ’60s, προκαλούν συγκίνηση και συναρπαστικές νοητές περιπέτειες έως και τις μέρες μας.    

Αναζητώντας να πιαστείς από στιγμιότυπα που θα σε οδηγήσουν σε πολλαπλές αναπαραγωγές του δίσκου, καρφώνεις ακοή και βλέμμα στο «Omega». Όπως έπραττε το γκρουπ στο «Ιο» που περιλαμβανόταν στο δεύτερο μέρος της τριλογίας αυτής, The Death And Resurrection Of Krautrock: IO, έτσι κι εδώ χρίζει το άμεσα προαναφερθέν κομμάτι ως το επίκεντρο και πιθανότατα ως το αποκορύφωμα της γραφής του που λαμβάνει χώρα στο εν λόγω άλμπουμ. Σε δεκαοκτώ και πλέον λεπτά, το Κροατικό συγκρότημα κατασταλάζει σε ένα συγκερασμό της σκηνής του Seattle και δη των Alice In Chains και της συνέχειας αυτών στο πρόσωπο των Tool και του heavy/stoner rock με την παράδοση των Ash Ra Tempel. Οι τελευταίοι καταφθάνουν ως φανερή επιρροή και στο Chronos, κατά τη διάρκεια του οποίου δρουν drone κιθάρες σε cosmic υπόβαθρο. Όσο για τα Future Lords και Out III με την άναρχη ελευθεριότητά τους, την αίσθηση μυσταγωγίας και την κοφτερή τους τελετουργικότητα, με τη σύμπραξη απόκοσμων φωνητικών και πλήκτρων, δύνασαι να πιστέψεις πως θα είχαν γραφτεί από τους Amon Düül II αν αυτοί δραστηριοποιούνταν δισκογραφικά εν έτει 2018.

Εάν εντοπίζει κανείς ασφαλείς επιλογές σε σχέση με τα προηγηθέντα μέρη της τριλογίας The Death and Resurrection Of Krautrock, αυτές σχετίζονται πρωτίστως με το γεγονός ότι το γκρουπ, παρότι στωικά και με προσήλωση επεκτείνει το όραμά του, στο Omega δεν παρεκκλίνει σε αισθητά μεγάλο βαθμό από το ηχητικό πλαίσιο των προκατόχων του.

7.5 / 10

Παναγιώτης Σταθόπουλος

 

2η γνώμη

 

Εδώ συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που έχουμε αγαπήσει στους τρελούς Κροάτες. Για άλλη μια φορά γινόμαστε ακροατές και θεατές αυτού του μονότονου και εκρηκτικού ρυθμού μέσα σε μια ωμή ψυχεδελική εθιστική παράνοια. Δυνατά κρουστά, κιθάρες που σκίζουν τον αέρα, μπάσο που εκρήγνυται κατά διαστήματα και φωνητικά που έχουν χαθεί για τα καλά στο διάστημα. Tα πέντε κομμάτια πότε υπνωτικά και ασύμμετρα και πότε με ταχύτητα και ένταση καταφέρνουν να μας δώσουν άλλο ένα αριστούργημα. Από την εισαγωγή Ιn ΙΙΙ μέχρι και την έξοδο Οut ΙΙΙ οι Seven That Spells καταφέρνουν για άλλη μια φορά να μας καθηλώσουν. Στα δύο μεγάλα τραγούδια, το Omega και το Future Lords έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ασυνήθιστες κιθαριστικές δουλειές, τραβηγμένα και χαμένα psych φωνητικά καθώς και αυτό το riff που γυρίζει συνέχεια μέσα στο μυαλό σου. Οι Seven That Spells είναι ένα δεμένο σχήμα, έχουν δημιουργήσει την δικιά τους ατμόσφαιρα και καταφέρνουν να ανοίξουν νέους δρόμους στην ανασύνταξη και τον εκσυγχρονισμό του σύγχρονου krautrock. Το ΟMEGA είναι το κατάλληλο τέλος της τριλογίας. Το επιχείρημα είναι επιτυχές. Απολαύστε το!

9 / 10

Kώστας Ρόκας