King Gizzard and the Lizard Wizard – Gumboot Soup

[Flightless, 2017]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
11 / 01 / 2018

Ενώ όλοι μας είχαμε ήδη δημοσιοποιήσει τις λίστες με τα αγαπημένα μας albums για το 2017, είχαμε ήδη συγχωρήσει τους King Gizzard and the Lizard Wizard που όλα έδειχναν ότι δεν θα τηρούσαν την υπόσχεσή τους για τα πέντε albums εντός της χρονιάς. Κι όμως, την παραμονή της πρωτοχρονιάς ανέβασαν στη σελίδα τους στο bandcamp το Gumboot Soup και μας εξέπληξαν για άλλη μία φορά. Το ερώτημα φυσικά είναι αν πρόκειται για ένα μάτσο fillers ή αν το συγκεκριμένο συγκρίνεται με τα Flying Microtonal Banana, Murder of the UniverseSketches of Brunswick East και Polygondwanaland.


 

5 / 5

Η ψυχεδελική αυτραλέζικη θύελλα των King Gizzard and the Lizard Wizard έχει ήδη φτάσει τα 13 full-length albums τα τελευταία πέντε χρόνια και αν και αρκετοί αυτό το κρίνουν ως υπερπαραγωγικότητα, προσωπικά διατηρώ ενστάσεις. Ο μεγάλος ρυθμός κυκλοφοριών από τον ψυχεδελικό χώρο συνήθως ταυτίζεται με χαμηλό συνθετικό επίπεδο, επιφανειακότητα, ατέρμονο ελεύθερο jamming που δεν καταλήγει κάπου κατ’ ανάγκη κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι όμως ότι το σεπτέτο από την Μελβούρνη έχει καταφέρει να διαφύγει του κανόνα αυτού και σε μερικές περιπτώσεις με εντυπωσιακό τρόπο. Το Nonagon Infinity κατέπληξε δικαιολογημένα και ξαφνικά ο πήχης ανέβηκε κατακόρυφα για αυτούς. Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός αυτό, ανταποκρίθηκαν στις νέες απαιτήσεις και με το παραπάνω το 2017 και το Gumboot Soup αποτελεί την πιο ηχηρή απόδειξη αυτού.

Μετά την απροσδόκητη prog στροφή στο Polygondwanaland εδώ οι King Gizzard επανέρχονται στα γνώριμα ψυχεδελικά τους μονοπάτια των Flying Microtonal Banana και Murder of the Universe, αλλά είναι εμφανείς οι προοδευτικές επιρροές, όπως και τα jazz/funk στοιχεία του Sketches of Brunswick East. Όντως, αν κάποιος έλεγε πως πρόκειται για μια συλλογή από b-sides των προηγούμενων τριών κυκλοφοριών, πιθανότατα θα συμφωνούσα με βάση το στυλιστικό μουσικό κομμάτι, αλλά όσον αφορά το επίπεδο των κομματιών… σε καμία περίπτωση. Αυτό που κάνει άμεσα μεγάλη εντύπωση είναι ότι γενικά τα παιξίματα είναι πολύ πιο πλούσια και η ανάπτυξη των συνθέσεων γίνεται χωρίς κανένα άγχος πια, χωρίς περιττή ενέργεια.

Συνολικά, το επίπεδο των συνθέσεων είναι πολύ υψηλό. Το Gumboot Soup αποτελεί την πιο πειστική απόδειξη του καλλιτεχνικού momentum των King Gizzard αυτή την περίοδο. Το smooth και απίστευτα πιασάρικο Barefoot Desert, το τυπικό για King Gizzard υπνωτιστικό Muddy Water, το spacey Superposition, το άκρως funky Down the Sink και το heavy The Great Chain of Being αποτελούν μερικά καλά επιχειρήματα, αν και το σημαντικότερο είναι μάλλον η απουσία fillers από το πέμπτο full-length album Μιας μπάντας στην ίδια χρονιά.

Με το album αυτό, οι King Gizzard and the Lizard Wizard πιστοποίησαν τον εκφραστικό τους πλουραλισμό, την εξέλιξη στον ήχο και την ποιότητα των κομματιών τους. Μετά από τόση πληροφορία, μπορεί πλέον να ξέρει κανείς τι να περιμένει από τους Αυστραλούς, αλλά αυτά είναι πολλά και ήδη αξιομνημόνευτα. Και για να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα: όχι, κατά τη γνώμη μου αυτό δεν ήταν το χειρότερο album των King Gizzard and the Lizard Wizard το 2017.

7.5 / 10

Δημήτρης Καλτσάς

 

2η γνώμη

 

Το συγκρότημα παραδίδει ένα άλλο καλό άλμπουμ το 2017 σε σύνολο πέντε, αξιοπρεπών έως εξαιρετικών κυκλοφοριών που αποδεικνύουν ότι η έμπνευσή τους βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Το στυλ εδώ διαφέρει από το progy Polygondwanaland, καθώς η μπάντα προσεγγίζει έναν ταχύτατο, πιο μελωδικό ψυχεδελικό ροκ και groovy ήχο. Υπάρχουν όμορφες μελωδίες, κομψό φλάουτο, jazzy στιγμές, παραμορφωμένα σαξόφωνα, ακόμη και οργισμένα σημεία. Μαζί με το πιασάρικο drumming, η έμφαση δίνεται στα φωνητικά και το άλμπουμ ολοκληρώνεται άψογα. Το μόνο hard rock τραγούδι είναι το εξαιρετικό The Great Chain of Being. Τα τραγούδια διακρίνονται και δεν ακούγεται τίποτα το ίδιο, κάτι που σίγουρα μπορεί να παρατηρήσει κανείς σε άλλα άλμπουμ του KGTLW. Φυσικά, μερικά από τα τραγούδια θυμίζουν κομμάτια από τα προηγούμενα άλμπουμ τους, χωρίς όμως να χάνουν την ταυτότητά τους στο Gumboot Soup. Η μπάντα εδώ εξερευνά περισσότερο τα μουσικά όριά της και ολοκληρώνει το 2017 με έναν πολύ καλό τρόπο. Προσωπικά, βρήκα μερικά από τα αγαπημένα μου τραγούδια των KGTLW σε αυτό το album το οποίο απόλαυσα.

8 / 10

Ντίνα Δέδε