King Crimson – Γιορτάζοντας 50 χρόνια

Το βράδυ της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 1969 οι King Crimson ξεκίνησαν επίσημα πρόβες στο υπόγειο του Fulham Palace Road Cafe. Μετά τη μεταφορά του εξοπλισμού τους στη μικρή αίθουσα προβών, οι Greg Lake, Ian McDonald, Michael Giles, Robert Fripp συνέδεσαν τα όργανά τους στους ενισχυτές και με τον Peter Sinfield να έχει αναλάβει τα φώτα και τον ήχο έπαιζαν και δούλευαν υλικό για την επόμενη μιάμιση ώρα.

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους η μπάντα έπαιζε στο Hyde Park μαζί με τους Rolling Stones σε ένα ακροατήριο έως 500.000 ατόμων. Μέχρι τον Οκτώβριο, το ντεμπούτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε: το “In the Court of the Crimson King” ήταν στο Top 5 των βρετανικών album charts, ακολουθούμενο από μια θέση στο top 30 των US album charts και το No 1 – όπου ξεπέρασε το Abbey Road – στο ιαπωνικό διεθνές chart. Μέχρι τον Δεκέμβριο, μετά από μια σειρά συναυλιών στις ΗΠΑ που τελείωσαν στο Fillmore West του Σαν Φρανσίσκο, το πρώτο line-up του συγκροτήματος είχε ολοκληρώσει την πορεία του.

Αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή…

Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια τους, οι King Crimson today ανακοίνωσαν πριν λίγες ώρες τα εξής:

50 συναυλίες για το 2019:
Το τωρινό 8μελές line-up θα δώσει 50 συναυλίες σε τρεις ηπείρους μέσα στο 2019.

Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι συναυλίες στο London’s Royal Albert Hall στις 18, 19, 20 Ιουνίου και στο New York’s Radio City Music Hall στις 21 Σεπτεμβρίου.

Κυκλοφορίες:

Φεβρουάριος: King Crimson 1972 – 74 – το δεύτερο boxed set με 6LPs από το Larks’ Tongues in Aspic έως το USA σε βινύλιο 200 γραμμαρίων.

Μάιος: Heaven and Earth: Multi-disc CD/ DVD-a/Blu-Ray set καλύπτοντας την περίοδο από τα τέλη 1990s – 2008 – ολοκληρώνοντας τη διαθεσιμότητα όλων των studio albums των King Crimson σε 5.1 multi-channel audio.

Οκτώβριος: Όλες οι ηχογραφήσεις του 1969 σε CD/DVD-a/Blu-Ray set – ολοκληρώνοντας τη διαθεσιμότητα όλων των studio albums των King Crimson σε Blu-Ray.
Ένα βινυλιακό σετ με ηχογραφήσεις του 1969 σχεδιάζεται επίσης.

άλλες προγραμματισμένες κυκλοφορίες περιλαμβάνουν: 200 gram εκδόσεις των Beat και Three of a Perfect Pair, το 2CD 2019 King Crimson tour box – 6ο στη σειρά κυκλοφοριών των tour από το 2014 μέχρι σήμερα.

50 Collectors’ Club κυκλοφορίες

Το 2019 θα κυκλοφορήσουν τα CLUB48, CLUB49 and CLUB50 – τα τρία τελευταία της Collectors Club series, που θα φτάσουν τα 50 κατά την επέτειο των 50 ετών της μπάντας. Το CLUB48 θα περιλαμβάνει πρόσφατα ανακαλυφθέν υλικό από τη συναυλία στο Newcastle στις 8 Δεκεμβρίου 1972 με το line-up του Larks Tongues in Aspic πριν ο Jamie Muir φύγει από την μπάντα.

In The Court of the Crimson King Companion & Boxed Set

Οκτώβριος: Επετειακή επανέκδοση του ντεμπούτου των King Crimson’s το οποίο είχε κυκλοφορήσει στις 12 Οκτωβρίου 1969:

Περιορισμένη έκδοση expanded boxed set του «In The Court of the King Crimson», που περιλαμβάνει όλες τις ζωντανές ηχογραφήσεις, τις επεκταμένες multitrack 1969 ηχογραφήσεις, καθώς και ένα νέο 5.1 remix του άλμπουμ. DGM Companion Vol 1, επιμέλεια των Robert Fripp & David Singleton – Βιβλίο μεγέθους βινυλίου που καλύπτει την ιστορία του «In The Court of Crimson King», με πλήρες χρονοδιάγραμμα, εκτεταμένες φωτογραφίες και κείμενα.

Ιούνιος: Η εξαντλημένη βιογραφία των Sid Smith, In the Court of King Crimson θα εκδοθεί σε αναθεωρημένη, ενημερωμένη και εκτεταμένη έκδοση.

50 ειδικές ψηφιακές κυκλοφορίες, KC 50:

50 κομμάτια, 1 εβδομαδιαίως με μια νέα, σπάνια ή εναλλακτική έκδοση από τον KC κατάλογο θα διατίθεται μέσω όλων των μεγάλων υπηρεσιών λήψης και streaming. Κάθε κομμάτι θα συνοδεύεται από μια ειδική εισαγωγή από τον διευθυντή / παραγωγό των King Crimson, David Singleton.

Ντοκιμαντέρ:

Cosmic F*Kc: Το ντοκιμαντέρ των King Crimson, σε σκηνοθεσία του Toby Amies, ο οποίος έχει αποκτήσει μοναδική πρόσβαση στο σημερινό συγκρότημα καθώς και συνεντεύξεις με προηγούμενα μέλη και υλικό αρχείου. Θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2019. Θα εκδοθεί επίσης συνοδευτικό soundtrack.

Περιορισμένη έκδοση της μεταξοτυπίας του έργου “Screaming Face” του Barry Godber’s από το εξώφυλλο του “In The Court of the Crimson King”

200 περιορισμένης έκδοσης εκτύπωση της μεταξοτυπίας του εξώφυλλου του In the Court of the Crimson King. 100 αντίγραφα του εσωτερικού. Εκτυπώθηκε σε πραγματικό μέγεθος του αρχικού έργου (46,5 ίντσες x 27,5 ίντσες συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος). Όλες οι εκτυπώσεις θα υπογραφούν και θα αριθμηθούν από τον Robert Fripp. Οι πρώτοι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν συνδυαστικά αριθμημένα σύνολα.

Ρουχισμός:

12 ειδικά επετειακά T-shirts, με το artwork για την KC50 ψηφιακή series.