Hadal Sherpa – Hadal Sherpa

[Self-Released, 2017]

Εισαγωγή: Πάρης Γραβουνιώτης
05 / 09 / 2017

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Όταν ενημερωνόμαστε για παρθενικές κυκλοφορίες νέων σκανδιναβικών σχημάτων που κινούνται στον prog / psych κύκλο ο πήχης μπαίνει αυτομάτως ψηλά, κι αυτό γιατί όπως έχει αναφερθεί πολλάκις η σκανδιναβική σκηνή περνάει την πιο γόνιμη φάση της. Μία τέτοια περίπτωση συγκροτήματος είναι και οι Φινλανδοί φερέλπιδες Hadal Sherpa που μας συστήνονται φέτος με το ομώνυμο ντεμπούτο τους.


 

Ιδανική σύσταση

Το καθαρά instrumental και τζαμαριστό πνεύμα του φινλανδικού κουιντέτου μπορεί να προϊδεάσει τον ακροατή για τις επιρροές τους, ωστόσο η ποικιλία ιδεών και ο πολυσυλλεκτικός τους χαρακτήρας θα ενθουσιάσει και τον πλέον υποψιασμένο. Τα πανέμορφα ηχοτοπία που δημιουργούν οι διπλές κιθάρες, τα πλήκτρα και οι διακριτικές πινελιές του φλάουτου στο εναρκτήριο Nautilus Part 1 φέρνουν έντονα στο νου το ψυχεδελικό prog των αγαπημένων Σουηδών Agusa, ενώ το ελαφρώς υποδέεστερο Part 2 με το πιο δυναμικό του φινάλε συνεχίζει σχεδόν στο ίδιο μοτίβο. Όσοι περίμεναν τον υπόλοιπο δίσκο να ακολουθεί τα ίδια μονοπάτια πλανώνται οικτρά καθώς τα ανατολίτικα στοιχεία στα εξαιρετικά Chafa Azeno και Marracech προσδίδουν έναν oriental αέρα στο τελικό αποτέλεσμα.

Το Hadal Sherpa φυσικά συνεχίζει να προσφέρει εκπλήξεις στον ακροατή, αφού στο Black Elka συνδυάζουν με επιτυχία το oriental πνεύμα με ψυχεδελικά τριπαρίσματα θυμίζοντας εδώ αρκετά Ozric Tentacles. Το ταξιδιάρικο Abyss αποτελεί την λιγότερο “παλαβή” σύνθεση, με την Floyd ατμόσφαιρα να είναι διάχυτη και το κιθαριστικό solo να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του δίσκου. Τέλος, στα Ikaros και Heracleion (προφανής η αναφορά τους στην Ελλάδα και την ελληνική μυθολογία) καταφέρνουν να ισορροπήσουν μοναδικά μεταξύ ατμοσφαιρικότητας και επιθετικού jamming από τη μία και μεταξύ progressive εναλλαγών και βόρειας μελαγχολίας από την άλλη.

Κρίνοντας τους Hadal Sherpa κυρίως τεχνικά αλλά και συνθετικά θα λέγαμε ότι παίρνουν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό, έχοντας και κατά νου ότι πρόκειται για μία πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα. Στα θετικά επίσης καταμετρούνται η κρυστάλλινη παραγωγή και το εντυπωσιακό εξώφυλλο. Οι μόνοι παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη ώστε να εκτοξευθούν είναι η αδυναμία απογαλακτισμού από τις επιρροές τους καθώς και η αρκετά μεγάλη διάρκεια του δίσκου που όπως είναι λογικό δημιουργεί μερικές «κοιλιές». Ωστόσο το πρόσημο κρίνεται τόσο θετικό ώστε πλέον οι Φινλανδοί progsters να μας αναγκάζουν να παρακολουθούμε στενά τα επόμενα βήματά τους!

8 / 10

Πάρης Γραβουνιώτης

 

2η γνώμη

 

Πολλές και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες μας έρχονται φέτος από τον Βορρά και συγκεκριμένα από την Φιλανδία. Μια απ’ αυτές είναι και η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των Hadal Sherpa, ενός πενταμελούς instrumental σχήματος με δυο κιθάρες, μπάσο, ντραμς και πλήκτρα, με μεγάλης διάρκειας κομμάτια με βάση τους Ozric Tentacles και λίγο τους Agusa. Αρχικά παίρνουμε μια γεύση από space-rock ενώ στη συνέχεια διακρίνουμε κάποια ethnic στοιχεία που διασταυρώνονται με δυναμικά κιθαριστικά ψυχεδελικά περάσματα. Η prog αισθητική φαίνεται σιγά-σιγά να κυριαρχεί καθώς η μεγάλη διάρκεια δίνει χώρο και χρόνο για πλήρη εξέλιξη ρυθμών και ιδεών. Οι Hadal Sherpa έχουν μια προσωπική και  διαφορετική άποψη στην εκτέλεση των κομματιών, καθώς οι εναλλαγές είναι πολλές και έντονες. Πρόκειται για μία πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια. Ως αρνητικό στοιχείο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τη μεγάλη διάρκεια των κομματιών που χαλαρώνει σε κάποια σημεία τις συνθέσεις τους με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται και να ακούγονται κάπως μονότονες. Και αυτό είναι που τους αδικεί.

7 / 10

Κώστας Ρόκας

By using the ProgRocks.gr website you agree to our use of cookies. ☒Accept