Captain Beyond – Lost & Found 1972-1973

[Purple Pyramid, 2017]

Εισαγωγή: Δημήτρης Καλτσάς
Μετάφραση: Αλέξανδρος Μαντάς
24 / 07 / 2017

Η φετινή κυκλοφορία της Purple Pyramid σε CD και βινύλιο έριξε περισσότερο φως στη σύντομη αλλά σημαντική καριέρα των θρυλικών Captain Beyond από το Los Angeles. Το Lost & Found (1972-1973) περιλαμβάνει vintage demo ηχογραφήσεις κομματιών της μπάντας. Για την ακρίβεια τα demos που εξασφάλισαν το συμβόλαιό τους με την Capricorn Record των Allman Brothers. Η ιστορική αξία είναι δεδομένη, είναι όμως αρκετή;


 

Μία απροσδόκητη κυκλοφορία

Αλήθεια, ποιος θα περίμενε εν έτει 2017 πως θα είχαμε νέα από το στρατόπεδο των Captain Beyond,  40 χρόνια μετά τον τελευταίο τους δίσκο; Αν και το Lost & Found ουσιαστικά περιέχει αποκλειστικά ακυκλοφόρητο υλικό της περιόδου 1972-73, από μόνο του το γεγονός αυτής της απροσδόκητα ευχάριστης έκπληξης αποτελεί κάτι το αξιοσημείωτο. Όλες οι συνθέσεις προέρχονται από την εποχή του θρυλικού line-up των Bobby Caldwell, Lee Dorman, Rod Evans, Rhino Reinhardt όταν και κυκλοφόρησαν το ομώνυμο αριστουργηματικό τους ντεμπούτο, τον δίσκο για τον οποίο λατρεύονται από όλους τους φίλους του σκληρού προοδευτικού ήχου των early 70s.

Η αλήθεια είναι πως πέραν 2 εξαιρέσεων που θα αναφερθούν παρακάτω, το υπόλοιπο album περιέχει ακατέργαστες εκτελέσεις -στα όρια του demo- μερικών εκ των κορυφαίων συνθέσεων του ντεμπούτου τους, όπως για παράδειγμα τα I Can‘t Feel Nothing (Part 1), As The Moon Speaks, Dancing Madly Backwards, Raging River Of Fear και Myopic Void. Το κυριότερο στοιχείο που δεν το βοηθάει να μην χαρακτηριστεί μία καθαρά συλλεκτική κυκλοφορία είναι το ότι οι εκτελέσεις ακολουθούν την ίδια ακριβώς δομή με τις αντίστοιχες αυθεντικές ,μην προσφέροντας  το κάτι το διαφορετικό στον ακροατή.

Βέβαια η σημαντικότερη είδηση είναι το ακυκλοφόρητο κομμάτι με το οποίο μάλιστα ξεκινάει το Lost & Found. Ο λόγος για το Uranus Highway, μία δυναμική σύνθεση που χαρακτηρίζεται από ένα εξαιρετικό λυρικό heavy riff και τα πάντα αξιομνημόνευτα φωνητικά του Rod Evans. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον αξίζει κάποιος να αφιερώσει χρόνο στην ακρόαση του δίσκου είναι η original version του Icarus, ενός κομματιού που συναντήσαμε στο Dawn Explosion του 1977 (με τραγουδιστή τον Willie Daffern). Εδώ αποκτά άλλη διάσταση όχι μόνο λόγω των φωνητικών του Evans, αλλά και του πιο edgy χαρακτήρα που προσδίδουν τα heavy πλήκτρα και τα κιθαριστικά riffs.

Εν κατακλείδι, αν εξαιρέσει κανείς τα Uranus Highway, Icarus και το ευχάριστο της είδησης, το Lost & Found αποτελεί μία κυκλοφορία που θα ενθουσιάσει το συλλεκτικό κοινό, αλλά συγχρόνως δεν θα συγκινήσει κανέναν άλλον.

6.5 / 10

Πάρης Γραβουνιώτης

 

2η γνώμη

 

Οι Αμερικανο-Βρετανοί cult θρύλοι Captain Beyond είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία υποσελίδια σημείωση στο χώρο του σκληρού και έντεχνου rock. Το επιστέγασμα της σύντομης πορείας τους ήταν το μέτριο Dawn Explosion, ενώ προ αυτού η μπάντα παρέδωσε παρακαταθήκη ολκής με τα θεσπέσιο φερώνυμο ντεμπούτο τους καθώς και με το επόμενο Sufficiently Breathless. Το εν λόγω ανθολογούμενο “λησμονημένο και ευρεθέν” ανέκδοτο υλικό, γνωστό ωστόσο στους υποστηρικτές του, ανάγεται ιστορικά μεταξύ του πρώτου και δεύτερου δίσκου, το οποίο μαζί με το εξώφυλλο παραπέμπει σαφέστατα στο παρθενικό hard / prog / heavy rock μνημείο. Κοντολογίς, με εξαίρεση το ακυκλοφόρητο θεϊκό heavy prog άσμα Uranus Highway, τα 8 από τα 13 κομμάτια του ντεμπούτου του ’72 συναντώνται εδώ σε αρχετυπική demo μορφή καθώς επίσης και το «κομμένο» από το πρώτο τους album Icarus, σύνθεση που περιλήφθηκε στο κύκνειό τους άσμα Dawn Explosion. Όσοι έχουν ασυνείδητα αμελήσει την προσφορά τους ας ξεκινήσουν από το πρώτο, οι υπόλοιποι ανακάλυψαν το απόλυτο rock soundtrack του θέρους.

9 / 10

Θωμάς Σαρακίντσης

By using the ProgRocks.gr website you agree to our use of cookies. ☒Accept